Primarii, nemulţumiţi de banii primiţi la rectificare

Trezoreria Gorj a distribuit cei peste 7 milioane de lei alocaţi judeţului la cea de-a doua rectificare pe anul în curs, pentru echilibrarea bugetelor locale. Cei mai mulţi bani au ajuns şi de această dată la Băleşti, însă sunt şi localităţi, şapte la număr, care au primit ZERO lei în urma acestei rectificări bugetare.

Sumele cuvenite judeţului Gorj au fost distribuite către localităţi după o formulă de calcul prevăzută de lege. Cei mai mulţi bani au primit localităţile care au puţini agenţi economici pe raza lor administrativă, dar care stau bine la încasarea taxelor şi impozitelor locale, spune şeful Trezoreriei Gorj, Gheorghe Paraschivu. "Este formula clasică din legea 273/2006 privind finanţele publice locale şi criteriile avute în vedere sunt impozitul pe venit mediu încasat în anul precedent, 2014, apoi celelalte criterii, ponderea terenului intravilan al fiecărei unităţi administrativ teritoriale în total judeţ şi bineînţeles numărul populaţiei din fiecare localitate. Sumele calculate sunt diminuate cu gradul de necolectare al impozitelor şi taxelor locale. Suma pe care am repartizat-o acum este pentru echilibrare, adică este o sumă care vine în completarea veniturilor proprii ale unităţilor administrativ teritoriale care includ şi o cotă din impozitul pe venit de 41,75% care revine lunar din impozitul încasat pe raza fiecărei unităţi administrativ teritoriale în mod direct", a declarat Gheorghe Paraschivu, trezorier şef.

Totalul sumelor distribuite în această tranşă la nivelul judeţului Gorj este de 7.397 mii lei.

Gâlceavă (Turceni): Sigur nu este vorba de o mie de miliarde?

Dintre oraşele din Gorj, cei mai mulţi bani au ajuns la Tismana, respectiv 286 mii, urmat de Novaci cu 216 mii lei. Trezoreria Gorj a repartizat pentru municipiul Târgu Jiu suma de 15 mii, pentru municipiul Motru - 4 mii, Bumbeşti Jiu - o mie, Rovinari - o mie, Târgu Cărbuneşti - o mie, Ţicleni- o mie, Turceni- o mie.

Primarului din Turceni, Dumitru Gâlceavă, nu i-a venit să creadă când a aflat că pentru localitatea sa a fost alocată o sumă atât de mică. "Cât, o mie? Atât de mult? Sigur nu e vorba de o mie de miliarde sau o mie mii lei? Am fi avut nevoie de vreo 3 milioane de lei. Am o investiţie începută pentru asfaltări de drumuri, unde chiar avem nevoie, pentru construcţia blocurilor sociale, dar şi pentru alte proiecte. Banii pe care i-am primit îi vom folosi pentru manifestările de 1 Decembrie. Asta este, oprim lucrările. La anul, că altă rectificare nu cred că se mai face", a spus primarul Dumitru Gâlceavă.   

Primar Bolboși: Îi dăm pe apa sâmbetei

Când vine vorba de comune, cea mai favorizată de această dată a fost comuna Băleşti, cu suma de 309 mii lei, care a beneficiat de sume substanţiale şi la prima rectificare de anul acesta.

Primarul din Cătunele s-a arătat dezamăgit de faptul că pentru comuna pe care o conduse nu a fost alocat nici măcar un leu. "Şi eu zero lei? Speram să primim şi noi ceva, nu conta cât. Măcar 5 mii. Cine nu are nevoie de bani? Mai făceam şi eu câte ceva prin comună", a spus dezamăgit Florinel Ţuilă, primarul comunei Cătunele. 

Autorităţile locale din comuna Bolboşi aşteptau cu sufletul la gură să vadă cât primesc la această rectificare. Primăria a pierdut recent un proces şi riscă insolvenţa dacă nu achită o datorie de aproape 700.000 lei. Primarul Gheorghe Bilea spune că suma primită în urma rectificării, adică 169 mii lei, va fi virată în contul executantului lucrărilor de pietruire. Banii nu sunt suficienţi, dar primarul speră să scape astfel primăria de la insolvenţă. "E insuficientă pentru problema noastră. Nici un sfert nu e din suma pe care o avem de achitat. Banii o să-i folosim toţi la hotărârea judecătorească către agentul care ne-a câştigat pe penalităţi. Trebuie să negociem cu el, să vedem ce mai avem în fondul de rezervă să dăm aproape jumătate. Nu ne bucurăm pentru că nu putem să-i folosim, decât îi dăm degeaba la cineva care n-a avut niciun aport la suma asta. Să dai nişte penalităţi te doare în suflet când sunt atâtea probleme de rezolvat şi se putea face altceva. Îi dăm pe apa sâmbetei", a explicat primarul comunei Bolboşi.        

Tabel

Târgu Jiu- 15 mii

Motru – 4 mii

Bumbeşti Jiu- 1 mie

Novaci -216 mii

Rovinari- 1 mie

Târgu Cărbuneşti- 1 mie

Ţicleni- 1 mie

Tismana- 286 mii

Turceni- 1 mie

Albeni- 130 mii

Alimpeşti- 107 mii

Aninoasa- 145 mii

Arcani- 56 mii

Baia de Fier- 136 mii

Bălăneşti- 90 mii

Băleşti- 309 mii

Bărbăteşti- 69 mii

Bengeşti Ciocadia- 140 mii

Berleşti- 111 mii

Bîlteni- 175 mii

Bolboşi- 169 mii

Borăscu- 171 mii

Brăneşti- 97 mii

Bumbeşti Piţic- 112 mii

Bustuchin- 159 mii

Căpreni- 112 mii

Cătunele- 0

Ciuperceni- 92 mii

Câlnic- 0

Crasna- 210 mii

Cruşeţ- 173 mii

Dănciuleşti - 105 mii

Dăneşti- 133 mii

Dragoteşti- 0

Drăguţeşti- 207 mii

Fărcăşeşti- 0

Glogova- 68 mii

Godineşti- 90 mii

Hurezani- 56 mii

Ioneşti- 96 mii

Jupâneşti- 100 mii

Leleşti- 75 mii

Licurici- 83 mii

Logreşti- 124 mii

Mătăsari- 0

Muşeteşti- 105 mii

Negomir- 26 mii

Padeş- 172 mii

Peştişani- 127 mii

Plopşoru- 234 mii

Polovragi- 133 mii

Prigoria- 125 mii

Roşia de Amaradia- 120 mii

Runcu- 256 mii

Samarineşti- 89 mii

Săcelu- 82 mii

Săuleşti- 108 mii

Scoarţa-189 mii

Schela- 98 mii

Slivileşti- 63 mii

Stăneşti- 120 mii

Stejari- 123 mii

Stoina- 0

Teleşti- 104 mii

Turburea- 160 mii

Turcineşti- 104 mii

Ţânţăreni- 219 mii

Urdari- 0

Văgiuleşti- 108 mii

Vladimir- 106 mii

Total judeţ Gorj- 7.397 mii lei

Vizualizări: 187

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: