Primarii nu vor să mai facă campanie: „Dacă păţesc ca Dragnea“?

Primarii gorjeni nu vor să se mai implice în campaniile electorale pentru alegerile europarlamentare şi prezidenţiale. În timp ce unii se tem să nu păţească precum Liviu Dragnea, care a fost acuzat de procurorii DNA că ar fi pus la punct un sistem naţional ce a influenţat votul de la referendum, alţii cer o lege prin care să li se interzică implicarea în campaniile altora. Parlamentarii recunosc că fără sprijinul primarilor, rezultatele alegerilor vor fi sub aşteptări. Ba mai mult, spun că reacţia edililor locali este justificată din cauză că nu au primit bani de la Guvern, foarte multe primării confruntându-se cu mari probleme financiare.

Şefii formaţiunilor politice din Gorj vor fi nevoiţi să ducă muncă de lămurire cu primarii din judeţ în cazul în care vor ca aceştia să se implice în campaniile electorale pentru europarlamentare şi prezidenţiale. Asta pentru că, în momentul de faţă, foarte mulţi primari spun că vor refuza solicitările de acest gen venite din partea şefilor politici, cu riscul de a fi excluşi din partid.

Nu ne trebuie europarlamentari

Primarul din Bengeşti Ciocadia spune că nu vrea să păţească precum Liviu Dragnea. „Sincer să fiu îmi este frică să mă mai implic în campanii electorale, după ce i s-a întâmplat lui Liviu Dragnea. Din dorinţa de a face bine altora îmi fac rău mie. Am ajuns ca pe vremea comuniştilor să ne fie frică să vorbim despre politică. Am o vârstă şi vreau să ies la pensie liniştit. În plus, mie nu mi-a făcut nimeni niciodată campanie electorală. Sunt decis să nu mai fac campanie pentru nimeni pentru că am ajuns ca vai de noi. Cei care vor să fie europarlamentari să-şi facă singuri campanie pentru că vor lua între 6.000-10.000 de euro/lună, nu ca mine 1.700 de lei”, a declarat Victor Geogia, primarul PSD de la Bengeşti-Ciocadia. Acesta a mai precizat că europarlamentarii românii sunt prezenţi în comisiile europene doar cu numele, fără să facă nimic pentru ţară. „Nu ştiu pentru ce ne trebuie nouă europarlamentari. Ei nu au făcut nimic pentru ţară, joacă după cum cântă Comisia Europeană. Ţara noastră e o colonie a Europei aşa de săraci suntem. În campanii toţi promit marea cu sarea, dar apoi uită”, a menţionat Geogia.

Primarii recunosc traficul de influenţă

Florinel Ţuilă, primarul de la Cătunele, vrea o lege prin care se interzică edililor locali să mai participe la campanii electorale. Ba mai mult, spune că primarii fac trafic de influenţă susţinând candidatul partidului pe care îl reprezintă. „Vreau să se dea o lege prin care noi primarii să fim sancţionaţi cu amendă în cazul în care vom încerca să-i convingem pe oameni să voteze candidaţii unui partid sau altul. Majoritatea parlamentarilor nu ar fi acolo unde sunt acum dacă primarii nu i-ar fi luat de mână şi nu i-ar fi prezentat oamenilor. Aceştia nu aveau cum să-i voteze în condiţiile în care nu ştiau nimic despre ei. E foarte clar, la o comună PNL-istă iese candidatul PNL că aşa e primarul, la o comună PSD-istă iese candidatul PSD că aşa e primarul, la o comună PDL-istă iese candidatul PDL pentru că aşa-i primarul. Se vede clar că primarii fac trafic de influenţă. Primarii ar trebui să nu se amestece, iar parlamentarii să vină să arate oamenilor ce au făcut pentru ei. Mi se foarte normal ca fiecare campanie electorală să o facă cei interesaţi”, a declarat Florinel Ţuilă.

Primarul Marian Rotaru din Leleşti spune că toţi candidaţii ar trebui să fie oameni cu notorietate care să nu aibă nevoie de ajutorul lor. „Nu mă voi implica în campanii electorale decât pentru mine. Nu mai avem încredere în nimeni. Toţi vin doar cu promisiuni, fără să aibă un program bine stabilit. Cei care candidează să-şi facă singuri campanie pentru că au timp şi bani. Primarii au treburi administrative şi o grămadă de probleme financiare. Toţi cei care candidează ar trebui să aibă notorietate, să fie cunoscuţi de oameni. Trebuie să demonstreze că au făcut ceva pentru ţară. Nu mai merge cu nepotismele, că e nevasta lui X sau fratele lui Y. Nu mă interesează campaniile electorale de anul viitor îmi văd doar de administraţie şi aşa e mai bine”, a declarat Marian Rotaru, primarul de la Leleşti.

”Reacţia primarilor e justificată”

Parlamentarii gorjeni cred că atitudinea primarilor este justificată dat fiind faptul că nu au primit bani de la Guvern. Deputatul PSD, Mihai Weber, spune că rezultatele alegerilor europarlamentare vor fi sub aşteptări în condiţiile în care primarii nu se implică în campania electorală. „Cunosc intenţia primarilor. Reacţia lor este justificată. Mulţi au lucrări începute. Şi-au pus speranţele că primesc banii pentru închiderea şantierelor. Cred că primarii vor putea fi angrenaţi în lupta politică pentru că şi ei la rândul lor au fost susţinuţi politic. Primarul este o verigă importantă într-o localitate, iar în cazul neimplicării primarilor rezultatele nu vor fi cele aşteptate”, a declarat Mihai Weber. De aceeaşi părere este şi Niculina Mocioi, deputat PP-DD. „Primarii sunt dezamăgiţi indiferent de culoarea politică. Ei au făcut nişte promisiuni în campania electorală pe care acum nu le pot onora. Din luna august aşteaptă rectificarea bugetară şi iată că vine acum la sfârşitul anului, una negativă. Va fi o campanie electorală foarte dificilă la europarlamentare, una în care vor conta pârghiile electorale pe care le are fiecare formaţiune politică de a ieşi în media”, a declarat Mocioi.

Deputatul USL, Ion Cupă, spune că ar vota favorabil în cazul în care se va iniţia un proiect de lege prin care să se interzică implicarea primarilor în campaniile electorale. „Înţeleg că primarii sunt supăraţi, dar sperăm cu bugetul de anul viitor va îndrepta lucrurile. Personal, sunt de acord cu introducerea unei legii care să interzică implicarea primarilor în campaniile electorale. Fiecare cetăţean are drept de vot şi este normal să voteze fără a fi în vreun fel influenţat de primar”, a declarat Ion Cupă.

Vizualizări: 155

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: