Primarii, obligaţi să repare drumuri în decembrie

Circa cinci milioane de lei au primit primăriile din Gorj la repartizarea făcută de Consiliul Judeţean la finele lunii noiembrie. Banii vor fi pierduţi dacă nu sunt cheltuiţi înainte de sfârşitul anului. Cele mai mari sume sunt pentru repararea drumurilor, lucrări care nu ar trebui făcute iarna.

Consiliul Judeţean Gorj a repartizat în şedinţa de vineri, 27 noiembrie, bani primăriilor pentru echilibrarea bugetelor locale, plata arieratelor, dar şi pentru finanţarea cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale pentru 2015. Liberalii au reclamat că fondurile au fost repartizate la primării în funcţie de culoarea politică a primarului şi nu în funcţie de necesităţi. Mai mult, aceştia au spus că primarii nu vor avea timp să cheltuiască banii până la sfârşitului anului, cât să nu îi piardă. "Deci le dăm bani la 1 decembrie să repare drumuri şi la sfârşitul anului, în 30 de zile, le luăm banii înapoi că nu au reuşit să facă nimic cu ei. Frumos model de administraţie", i-a spus Dan Vâlceanu preşedintelui Consiliului Judeţean în şedinţa prin care a fost aprobată repartizarea sumelor. 

Preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Călinoiu, a dat garanţii că primarii vor cheltui sumele primite. "Nu reprezintă niciun risc de a nu fi cheltuite. În ultima lună e nevoie de material antiderapant, de corectarea unor reparaţii curente pe drumurile comunale ca să intre pregătite pentru iarnă. Au lucrări neplătite la ora actuală şi s-a ţinut cont de acest lucru. Eu sunt convins că toţi vor cheltui banii, că, aşa cum aţi constatat, nu sunt nişte sume fabuloase. Sunt nişte sume care vin în completarea asigurării nevoilor pe care le au acum la sfârşit de an", a fost răspunsul lui Ion Călinoiu.

Ce spun primarii

Părerile primarilor sunt împărţite. Primarul de la Dăneşti, Emilian Rusu, spune că este posibil să nu poată cheltui aceşti bani pentru că nu este timp fizic pentru a contracta o firmă care să execute lucrări pe drumurile din comună. "Nouă ne-a fost repartizată suma de 23 mii lei. Om vedea dacă vom avea timp să-i cheltuim, dar nu ştiu pe ce îi vom cheltui pentru că nici pietruire nu pot să fac. Pentru ce am avut bani am ţinut licitaţia şi am făcut. Acum trebuie altă licitaţie şi dacă nu ni vor lăsa în continuare... Să vedem, legea ne mai dă voie să mai facem un act adiţional până la 20% din valoarea fostului contract. Depinde şi de timp cum este. Din ceilalţi, cu care puteam rămâne cu ei, cei 20% din TVA, acolo nu mi-a dat nimic", a spus Emilian Rusu.

În schimb, primarul de la Borăscu nu îşi face griji în ceea ce priveşte cheltuirea banilor. Comuna a primit suma de 83 mii lei. Primarul Țucu spune că va asigura din aceşti bani cofinanţarea pentru lucrările efectuate la anumite drumuri pe fonduri guvernamentale. "Fără probleme îi vom cheltui. Eu am lucrările executate, am terminat satul Miluta de asfaltat. Am lucrări pentru care trebuie să asigur finanţarea şi nu acopăr cu 83 mii cât mi-au dat de la Consiliu. Şi mai este şi altceva, o să încerc pe drumurile comunale, pe unde nu am putut să intervin, pe uliţele săteşti, să bag piatră. Dacă e sumă mică putem merge pe încredinţare directă", a spus Constantin Țucu, primarul comunei Borăscu.

Vizualizări: 135

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: