Primarii se plâng că nu au bani pentru modernizarea școlilor

Primarii gorjeni nu au bani pentru a-și pregăti școlile din comună pentru începerea anului școlar. Este deja luna august și abia au întocmit listele cu reparațiile ce trebuie făcute la școli pe vacanță, însă prea puține vor fi îndeplinite pentru că nu sunt bani. Bugetele locale sărăcesc de la o lună la alta, datoriile cresc, iar unii abia au bani pentru achitarea salariilor.

O situație îngrijorătoare este la Bălănești. Primarul Ovidiu Pungan știe că trebuie făcute lucrări la școli, a fost în teritoriu pentru a vedea în ce stadiu a moștenit unitățile de învățământ, dar bugetul nu îi permite să facă mare lucru. ”Dacă va veni finanțarea voi face ceva și pentru școli. Trebuie făcute lucrări, dar noi stăm foarte prost din punct de vedere economic”, menționează Ovidiu Pungan. Cel mai prost se prezintă, în opinia sa, Școala din Glodeni, unde învață aproape 40 de copii. ”Am fost și am văzut că sunt unele probleme la această școală. Încărcătura a căzut de pe școală, iar toaletele sunt impracticabile, iar porțile de la intrare sunt rupte. Și în interior ar fi multe de schimbat, am putea aduce bănci de calitate, însă noi suntem o comună de gradul trei, suntem foarte săraci”, menționează Ovidiu Pungan. Așa că pentru a pregăti cât de cât unitățile pentru începerea anului școlar va cere bani de la Consiliul Județean Gorj. ”Nu am decât să le prezint situația din comună. Și copiii din Bălănești au aceleași drepturi ca alți copii din alte comune. Și fostul primar a încercat să facă ceva pentru școli, dar din cauza lipsei banilor nu a reușit”, mai menționează acesta. Banii pentru investiții nu prea există în această comună. ”Pentru salarii mai sunt bani, dar nu și pentru investiții. Noi trăim doar din taxe și impozite. Avem câteva magazine care trăiesc de pe azi pe mâine”, mai adaugă primarul din Bălănești.

Primarul din Tismana, listă cu priorități

Nevoile sunt mari și la Tismana. Recent i s-au adus la cunoștință primarului Marian Slivilescu toate lucrările de reparații care sunt necesare la unitățile de învățământ de pe raza comunei. ”Am o listă cu solicitări din partea directorilor. Am primit-o pe 31 iulie. Oamenii mă înștiințează că la Grupul Școlar Tismana s-a deteriorat copertina, că sunt necesare zugrăveli la fațadă, că la școlile din Celei și Sohodol trebuie reparate grupurile sanitare. În afară de acestea trebuie să mai înlocuim uși, să mai schimbăm una-alta”, explică Marian Slivilescu. În funcție de banii de care dispune primăria se va face o estimare și se vor demara lucrările necesare. ”Dacă nu vom reuși să înlocuim toate ușile, că o mai scârțâi vreuna, măcar să atingem prioritățile. Pe lângă acestea noi mai trebuie să mai cumpărăm și lemne și butan pentru perioada rece”, explică primarul din Tismana.

Vizualizări: 113

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: