Primarii se plâng de sumele mici primite pentru școli

Bugetele unităților școlare din județul Gorj au fost ciopârțite de noul sistem de finanțare a sistemului de învățământ, acordat în conformitate cu costul standard per elev. Ieri administrațiile publice locale au primit sumele din care timp de un an de zile directorii unităților de învățământ vor trebui să primească salariile și utilitățile, iar acestea nu sunt deloc suficiente. Cele mai afectate sunt școlile din mediul rural, acolo unde sunt multe școli și puțini elevi. Primarii nu sunt deloc mulțumiți de sumele alocate și se gândesc de unde să acopere eventualele cheltuieli.

Primarii localităților din Gorj sunt nemulțumiți de sumele primite în acest an pentru școli. Asta pentru că au primit bani conform costului standard per elev, de unde trebuie plătite atât salariile, cât și cheltuielile cu întreținerea școlilor, iar în unele locuri au fost alocați prea puțini bani pentru salarii sau prea puțini pentru utilități. Cei responsabili cu buna funcționare a școlilor vor fi de acum înainte directorii școlilor, unii dintre ei neștiind ce să facă în această situație. Primarul Marian Ardeiu  din Samarinești spune că bugetul pentru școlile din localitate a fost diminuat, nefiind de ajuns nici pentru acoperirea salariilor cadrelor didactice. ”Au venit 438 mii lei, iar necesarul era de peste 500 mii. E mai mic decât speram și abia acoperim salariile și o parte din utilități. Noi avem peste 200 de copii și am mai comasat pe parcurs din unitățile de învățământ. Nici nu știu de unde o să mai facem rost de bani pentru că noi nu avem în zonă nici agenți economici de unde să colectăm impozite și taxe”, spune Marian Ardeiu. Aceeași situație și la Căpreni. Contabilul primăriei, Valeriu Vieru, spune că sumele acordate ajung pentru salariile profesorilor, dar nu acoperă celelalte cheltuieli. Dacă anul trecut primăria a avut cheltuieli salariale de 473 mii lei, de această dată a primit 534 de mii. Însă problema se pune atunci când vine vorba de achitarea utilităților, în acest scop fiind acordați doar 55 mii lei, reduse drastic dacă se ia în calcul faptul că anul trecut cheltuielile au depășit 130 mii lei. ”Avantajul este că avem profesori tineri și au salarii mici, însă plata utilităților de omoară. Să sperăm că nu mai crește prețul la gaze. Costul per elev provine din sume defalcate din TVA”, afirmă contabilul Primăriei Căpreni. Aceeași situație se întâlnește și la Dănești, unde banii sunt insuficienți pentru plata salariilor profesorilor până la finele acestui an. Pentru școlile de aici s-au alocat 669 mii lei.

EXCEPTIE

Numai primarul din Roșia de Amaradia, Liviu Cotojman, vede cu ochi buni noul mod de finanțare. ”Este un avantaj pentru unitățile școlare. Asta pentru că pentru prima dată se alocă bani pentru cheltuielile materiale, asta însemnând că nu mai trebuie să aloc din bugetul local. Acum am 170 mii lei doar pentru cheltuieli materiale, iar dacă doresc să mai fac investiții la școli pot să mai dau și de la buget. Și pentru slariile profesorilor banii sunt suficienți”, afirmă Liviu Cotojman.

Vizualizări: 113

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: