Primarii, supăraţi că plătesc persoanele cu handicap din bugetul local

Indemnizaţiile persoanelor cu handicap ridică mari probleme primăriilor. Dacă până anul trecut, acest sprijin era suportat integral de la bugetul de stat, acum autorităţile locale trebuie să asigure o cotă de peste 25% din sumele acordate acestor categorii de persoane.

Primarii gorjeni spun că alta era situaţia în condiţiile în care Consiliul Judeţean respecta legea. „Anul acesta vom avea mari probleme cu banii. Guvernul nu mai alocă decât 75% pentru plata persoanelor cu handicap. Noi avem posibilitatea de a suporta 25% din bugetele locale în situaţia în care Consiliul Judeţean respecta legea şi plătea arieratele. Noi avem arierate de 800 de mii de lei vechi şi am primit 180 de mii de lei. Eu spun de pe acum că nici gând să pot subvenţiona 25%. E responsabilitatea Guvernului, dacă ei nu au respectat legea, noi nici atât. În primul rând trebuie să achităm arieratele pentru că altfel ne blocăm definitiv”, a declarat Liviu Cotojman, primarul comunei Roşia de Amaradia.

Într-o situaţie critică se află şi Primăria Bolboşi, care pe lângă arierate este în litigii comerciale. „Noi o să ne blocăm cât de curând. Sub nici o formă nu vom putea suporta cota de 25% pentru plata persoanelor cu handicap. Salariul minim a crescut şi pentru cei 19 însoţitori ai persoanelor cu handicap ne trebuie cam 160 de mii de lei/lună. În momentul de faţă, avem arierate de 203 mii de lei şi am primit 150 de mii. La această sumă se vor adăuga şi cele care vor fi stabilite de instanţă întrucât ne aflăm în mai multe litigii comerciale. Comuna noastră este una săracă, nu sunt firme mari care să plătească impozit, avem 186 de persoane la ajutorul social şi foarte mulţi şomeri”, a declarat Gheorghe Bilea, primarul de la Bolboşi.

„Nu ştiu ce se va întâmpla cu indemnizaţiile persoanelor cu handicap pentru că în momentul de faţă nu avem acoperită decât 72% din sumă”, a menţionat primarul din Tismana, Marian Slivilescu.

ASIGURĂRI

Conducerea Trezoreriei Gorj dă asigurări că nu vor fi probleme cu plata indemnizaţiilor. „În ceea ce priveşte indemnizaţiile persoanelor cu handicap nu vor fi probleme ca şi alocare de la bugetul statului. În plus, pe parcursul anului vor fi două rectificări bugetare”, a declarat Gheorghe Paraschivu, trezorier şef în cadrul Trezoreriei Gorj.

Vizualizări: 163

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: