Primarii, supăraţi pe Guvernul Ponta: E bătaie de joc!

Primarii gorjeni au aşteptat cu nerăbdare banii din cotele defalcate Taxa pe Valoare Adăugată (TVA) primiţi de la Direcţia Finanţelor Publice Gorj însă pe mulţi dintre ei sumele repartizate i-a nemulţumit. Mulţi dintre primari cred că banii sunt daţi în bătaie de joc, iar activitatea primăriilor este pusă în pericol. Există şi primari mulţumiţi şi speră să se descurce până la sfârşitul anului cu salariile şi cu facturile, dar de investiţii nici vorbă. Direcţia de Finanţe calculează bani pentru fiecare primărie pe baza unor formule precise.

Deşi în campania electorală au primit promisiuni că va fi bine şi că nu vor avea probleme financiare, şi că vor primi finanţări pentru investiţii, primarii din judeţul premierului simt criza mai rău ca niciodată. „E mai rău decât în anii trecuţi. Din an în an e mai rău. De fapt actualii guvernanţi ne-au prevenit oarecum. Trebuia să ne aşteptăm la asta de când ne-au spus să ne gândim la fonduri europene pentru investiţii. Nu pot să-mi dea europenii bani pentru funcţionarea primăriei. E bătaie de joc“, a declarat primarul din comuna Cruşeţ.

N-au bani nici de salarii

În aşteptarea bugetului pentru 2013 care întârzie să apară, primăriile din judeţ au primit ceva bani de la Direcţia Finanţelor Publice. Aleşii locali îşi fac mari probleme în ceea ce priveşte buna funcţionare a primăriilor, iar de investiţii nu se mai poate fi vorba. Mai au însă o speranţă cu banii pe care urmează să-i primească de la Consiliul Judeţean. „Eu am primit de la Finanţe aproximativ 2 miliarde 900 de milioane de lei vechi. Cu bani ăştia nu am ce face. Poate dă Consiliul Judeţean ceva mai mult. Suma asta nu îmi ajunge nici măcar pentru salarii. Eu cheltuiesc lunar cu salarii şi cu dările la stat aproximativ 700 de milioane de lei vechi pe lună“, a declarat primarul din Cruşet, Viorel Drăguşin.

Dacă nu mai sunt bani, plecăm acasă

Nici la Muşeteşti situaţia nu este mai bună. Primarul este decis să nu facă niciu credit la bancă pentru a asigura funcţionarea primăriei. „Primarul Ciobea nu face niciun împrumut la nicio bancă din ţara asta sau din lumea astea. Deocamdată nu am primit altceva decât hârtii, iar sumele care sunt scrise pe acele foi volante nu sunt mulţumitoare. Nici nu vreau să vi le spun că mă enervez mai tare. Cât avem bani stăm la primărie, când nu mai sunt plecam acasă şi ne vedem fiecare de treaba lui. Nu e treaba mea. Guvernul este garantul primăriilor, nu primăriile garantul Guvernului“, a declarat Ion Ciobea. 

Formule pesediste şi pedeliste

Primarul din Turburea, Ion Bârcă, nu înţelege cum au fost calculate aceste sume, pentru că a primit mai puţini bani ca anul trecut. Edilul este decis să-i ceară explicaţii directorului Direcţiei Finanţelor Publice. „Nu sunt mulţumit de banii pe care i-am primit de la Finanţe. Dracu’ ştie cum îi calculează. Cred că au formule pesediste sau pedeliste. O să mă duc la domnul director să-mi explice şi mie ce formulă de calcul a aplicat la mine şi ce formă la comuna Jupâneşti. E o diferenţă între noi cam de trei miliarde de lei vechi. Eu am luat mai puţin, iar comuna mea este mai mare. Am luat aproximativ 6 miliarde. Mai aştept să văd ce îmi dă domnul Călinoiu. Sper să nu facă ca data trecută când a dat toţi banii la Primăria Bustuchin“, a precizat Ion Bârcă

CAMPANIE

Primarul din comuna Stăneşti se aştepta la o asemenea lovitură pentru că a trecut campania electorală şi edilii din Gorj sunt din nou daţi uitării de superiori. „Este de aşteptat. A trecut campania şi ne-au uitat. Îşi mai amintesc de noi peste patru ani“, susţine Vasile Pârvulescu.

MULŢUMIŢI

Deşi majoritatea edililor sunt cu cuţitul la os, mai este şi câte un primar mulţumit. „Eu am primit de la Finanţe în jur de 5 miliarde de lei vechi. Sper să mă descurc cu bani ăştia. Oricum sunt mai mulţi decât anul trecut când ni m-a repartizat mai puţin de 3 miliarde şi de aceea nu am avut nici măcar pentru salarii“, a declarat Marian Ardeiu.

Vizualizări: 150

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: