Primarii trag de pe urma programului „Fructe în şcoli“

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Gorj nu a decontat primăriilor banii cheltuiţi în vederea achiziţionării merelor primite de elevi în anul şcolar 2010/2011, în ciuda faptului că au fost alocate fonduri suficiente. Din cauza că nu au fost respectate condiţiile impuse de lege aproximativ 395 mii de lei au rămas la bugetul de stat, în timp ce administraţiile locale încă mai trag de pe urma datoriilor. Conducerea APIA spune că pentru anul şcolar 2011/ 2012 există bani pentru distribuirea merelor în peste 150 de şcoli.

Primăriile din Gorj care au distribuit mere elevilor în anul şcolar 2010-2011 pot să-şi ia adio de la decontările Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Edilii locali care au alocat bani din bugetul local pentru achiziţionarea fructelor nu îi vor mai putea recupera. Anul trecut, la nivelul judeţului, un număr de 34 de primării şi-au manifestat intenţia de a accesa Programul “Fructe în şcoli”. Cu toate acestea, nici unei primării nu i-au fost decontaţi banii cheltuiţi pentru achiziţionarea merelor. Reprezentanţii APIA Gorj spun că primării nu au îndeplinit condiţiile prevăzute de lege pentru efectuarea decontărilor. “Pentru anul şcolar 2010/2011, la nivelul judeţului au fost alocate fonduri în valoare de 394,11 mii lei în vederea derulării Programului “Fructe în şcoli”. Banii au rămas la bugetul de stat întrucât nici o primărie nu a respectat condiţiile impuse de lege pentru a le fi decontaţi banii cheltuiţi pentru achiziţionarea fructelor. Este vorba despre măsurile adiacente obligatorii: organizarea de vizite la fermele pomicole sau legumicole, organizarea de concursuri tematice şi realizarea de broşuri al cărui scop este cunoaşterea beneficiilor consumului de fructe şi legume proaspete”, a declarat Corina Dorobanţu, directorul APIA Gorj.

Fonduri pentru peste 150 de şcoli

Pentru acest an şcolar, judeţului Gorj i-au fost alocate fonduri în valoare de peste 555 mii lei. “Există fonduri suficiente pentru acoperirea cheltuielilor privind distribuirea merelor în 152 de şcoli. Pentru anul şcolar 2011/2012 a fost alocată, pentru distribuţia de mere, suma de 505,27 mii lei, iar pentru măsurile adiacente fonduri în valoare de 50,53 mii lei. În afară de cele 34 de primării înscrise în program anul trecut, în această toamnă au mai făcut cereri de aprobare-solicitare şi primăriile Cătunele şi Padeş”, a declarat Corina Dorobanţu. Conducerea APIA Gorj îi sfătuieşte pe primari să respecte întocmai măsurile adiacente pentru a nu se mai repeta situaţia din anul şcolar trecut când nu s-au putut efectua decontările. “Primarii trebuie să înţeleagă faptul că măsurile adiacente sunt obligatorii. În caz contrar riscă să nu poată primi bani cheltuiţi pentru achiziţionarea merelor”, a precizat Corina Dorobanţu. 

PROGRAM

Potrivit legislaţiei în vigoare, pentru anul 2011-2012 se vor acorda gratuit mere, în limita valorii zilnice de 0,315 lei/ elev, pentru o perioadă de maximum 94 de zile de şcolarizare, începând cu data de 31 decembrie. În prima fază banii pentru achiziţionarea merelor vor fi alocaţi din bugetele locale, urmând ca apoi să fie decontaţi de către APIA.

Vizualizări: 111

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: