Primăriile care au avut parteneriate cu Penitenciarul, „vizitate“ de DNA

Procurorii anticorupţie din Gorj au deschis o anchetă la Penitenciarul Târgu-Jiu pentru a verifica modul în care s-au cheltuit aproximativ 80.000 de euro, bani proveniţi din fonduri europene. Cu această ocazie se verifică şi parteneriatele dintre penitenciar şi primării. Primăria Bumbeşti-Piţic şi nu numai a fost vizitată de procurorii DNA, iar restul primarilor se aşteaptă ca şi ei să dea cu subsemnatul. Reprezentanţii Penitenciarului Târgu-Jiu ascund ancheta DNA şi promit că au un punct de vedere în 30 de zile.

Procurorii anticorupţie se pare că au pornit de la suspiciunea că recalificarea deţinuţilor s-ar fi făcut numai pe hârtie. Sunt verificate activităţile derulate prin programele Finanţate de Fondul Social European, dar şi cum s-au cheltuit 80.000 de euro. Surse susţin că au fost audiaţi o parte din deţinuţi în calitate de martori. Se pare că au fost ridicate şi o serie de acte legate de aceste proiecte care au dus la blocarea acestora. Anchetatorii au extins ancheta şi la parteneriatele dintre penitenciar şi primării. Spre exemplu, acum 2 zile procurorii DNA au mers la Bumbeşti Pitic. Au vorbit cu angajaţii primăriei, dar şi cu profesorii. Interesant este că au fost găsite tabele cu persoane care ar fi semnat pentru participarea la spectacole susţinute de deţinuţi. Profesorii nici nu-şi recunosc semnăturile şi nici n-au fost la vreun spectacol. Mai mult, aceştia au fost întrebaţi şi dacă au văzut deţinuţii la lucru prin comună.   

Ancheta extinsă

La nivelul judeţului Gorj şase primării au încheiat parteneriate cu Penitenciarul. Se pare că mai devreme sau mai târziu toţi edilii primesc vizita procurorilor DNA. Şi la Polovragi procurorii anticorupţie au luat declaraţii. „Au venit cei de la DNA şi la noi la primărie. Ne-au întrebat dacă deţinuţii au făcut lucrări prin comună şi le-am spus că da. Ancheta este legată de parteneriatele dintre primării şi penitenciar”, a spus Ştefan Făsuescu. Şi primăria Scoarţa a încheiat parteneriat cu Penitenciarul iar acum este pregătită să primească DNA-UL. „Au şi eu parteneriat. La mine au decolmatat şanţurile, au plantat pomi, au făcut curăţenie  în comună. Am înţeles că au fost procurorii DNA pe la alte primării din cauza acestui parteneriat. Îi aştept şi eu, că sigur vin şi la mine”. 

”Nu am eu nicio treabă cu ancheta DNA. Am auzit că au fost în comună, dar s-au interesat numai dacă cei din penitenciar au ţinut la Bumbeşti-Piţic toate activităţile cuprinse în parteneriat. Parteneriatul s-a respectat. Eu nu ştiu de nici un tabel nu semnături false”

Ion Pienaru, primar Bumbeşti Piţic

Vizualizări: 118

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: