Primăriile din Gorj „exportă” gunoiul în alte judeţe

Mai multe primării din Gorj au apelat la firmele de salubrizare din judeţele vecine, pe motivul că preţurile cerute de Polaris sunt foarte mari. La rândul său, directorul Polaris Luis Popa atrage atenţia că depozitele din Vâlcea şi Dolj, unde gorjenii „exportă” gunoiul, vor fi închise în următorii 2-3 ani. Nici la capitolul încasări, firma Polaris nu stă foarte bine întrucât are de recuperat peste 3 miliarde de lei vechi de la primăriile rău-platnice.

Serviciul Judeţean de Gestionare a Deşeurilor şi a Activităţilor de Salubrizare Gorj şi-a prezentat raportul de activitate pe anul 2013. Directorul Marcel Burciu a avut rol de mediator între firma Polaris şi primăriile din Gorj din cauza neplăţii serviciilor de salubrizare. „Am avut o comunicare permanentă cu firma Polaris, proprietara depozitului ecologic, în legătură cu neachitarea taxei de depozitare de către unele primării, existând pericolul blocajului financiar. De asemenea, am informat conducerea judeţului şi despre restanţele la plata serviciului de salubrizare înregistrate de unele primării către cei 13 operatori de proiecte PHARE. În momentul de faţă, sunt primării care au datorii la Polaris în cuantum între 300-900 de milioane de lei vechi/fiecare. Este vorba de restanţe de peste 3 miliarde de lei vechi”, a declarat Marcel Burciu. Acesta a mai precizat, că la nivelul judeţului, peste 10 primării duc gunoiul în judeţele vecine. „Primăriile de pe Valea Gilortului, toată zona Novaci- Crasna- Bengeşti Ciocadia, şi comuna Ţântăreni au încheiate contracte de salubrizare cu societăţii din Vâlcea şi Dolj. Noi nu ne le putem impune oamenilor să încheie contracte cu Polaris-ul, pentru că ei aduc drept argumente preţurile mici practicate de cei din judeţele vecine. De exemplu, cei de la Polaris percep 17 euro/tona de gunoi, iar cei din Horezu cer sub 10 euro/tonă”, a menţionat Marcel Burciu.

Primarii, nemulţumiţi de preţurile Polaris

Primarii se plâng că preţurile practicate de către Polaris sunt foarte mari, comparativ cu cele ale firmelor din judeţele vecine. Edilii locali spun că sunt mulţumiţi de serviciile acestor societăţi. „Noi, toată zona de la Novaci încoace, avem contracte de salubrizare cu o firmă din Horezu. Oamenii sunt serioşi, iar noi suntem mulţumiţi de serviciile lor. Preţurile sunt mult mai mici decât la Polaris. În fiecare zi de miercuri, firma din Horezu vine şi ridică gunoiul. Nu au fost probleme de decalaj sau de altă natură. Fiecare persoană plăteşte o taxă de 2,5 lei/lună”, a declarat Michy Nioaţă, primarul comunei Bumbeşti Piţic.

Şi primăriţa de la Turburea este mulţumită de serviciile de salubrizare ale unei firme din Timişoara. „Noi avem contracte de salubrizare încheiate cu o firmă din Timişoara, dar care are punct de lucru în Filiaşi. Plătim 12 lei/lună/gospodărie, iar ei vin o dată pe săptămână şi ridică gunoiul. Înainte am avut o colaborare cu Turceniul şi ni se impunea să plătim noi, primăria, din bugetul local serviciile de salubrizare, iar apoi să ne recuperăm banii de la oameni. Cu firma din Timişoara nu avem nici o problemă. Oamenii au contracte individuale şi fiecare plăteşte serviciile firmei respective. Primăria nu are nici o implicare. Noi doar urmărim ca activitatea să decurgă fără probleme”, a declarat Marian Vasilescu, primăriţa din Ţânţăreni.

AVERTISMENT

Luis Popa, directorul societăţii Polaris, atenţionează primăriile care au contracte cu firme din alte judeţe că în cel mult 2-3 ani depozitele respective vor fi închise. „În cazul nostru, vorbim de un depozit ecologic cu un tarif de 17,8 euro/tona de gunoi. La Horezu, este o groapă veche în mijlocul unei păduri unde nu se respectă nici cea mai mică normă de mediu. La Filiaşi, este un depozit neconform care va expira în 2015-2016. Gropile astea vechi vor dispărea, iar primăriile vor fi nevoite să-şi reorganizeze activitatea de salubrizare”, a declarat Luis Popa.

Vizualizări: 181

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: