Primăriile din Gorj nu se grăbesc să-şi reducă arieratele

Doar două primării din judeţul Gorj au solicitat oficial împrumut la Trezorerie pentru stingerea datoriilor mai vechi de 90 de zile. Autorităţile locale mai pot face acest lucru doar până în 29 martie. După această dată nu mai pot beneficia de acest sprijin. Primăriile din Gorj înregistrează arierate de peste 20 de milioane de lei.

Primăria Rovinari şi Vladimir sunt cele două unităţi care au solicitat la Trezorerie un împrumut pentru stingerea arieratelor. Autorităţile locale din Rovinari au solicitat un împrumut de 800.000 lei, iar cele din Vladimir au nevoie de 128.000 lei.  Până la data de 31 martie toate primăriile care înregistrează datorii mai vechi de 90 de zile trebuie să le reducă cu 85%. „Până în prezent, două unităţi administrativ teritoriale au depus documentaţia pentru credit la Trezorerie, creditul se acordă pentru plata arieratelor. Eu sper ca la 31 martie, la nivelul judeţului Gorj, arieratele tuturor unităţilor administrativ teritoriale să fie reduse cu 85%, inclusiv prin aplicarea acestui mecanism de împrumut. Este posibil acest lucru şi cred că vor fi doar câteva situaţii izolate”, a declarat Gheorghe Paraschivu, trezorier şef în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Gorj.

Intenţii la Târgu Jiu şi Roşia de Amaradia

Una dintre primăriile care şi-au exprimat intenţia de a accesa un împrumut la Trezorerie este Primăria Târgu Jiu care a şi obţinut o hotărâre de consiliu local în acest sens, suma solicitată fiind de 6,3 milioane lei. Deocamdată nu a fost făcută solicitarea oficială la Trezorerie. „Se lucrează la buget, în curând vom definitiva calculele economice, dar o să se ajungă şi la solicitarea împrumutului”, a comentat Iulia Vână, viceprimar Târgu Jiu.

Şi autorităţile locale din Roşia de Amaradia vor să acceseze împrumutul pentru reducerea vechilor datorii către furnizori. „Am făcut solicitarea, trebuie să semnăm documentul. Împrumutul va fi pe trei ani pentru suma de 340.000 lei.  Mare parte din bani vor merge pentru plata lucrărilor de alimentare cu apă la Ruget”, a declarat Liviu Cotojman, primarul din Roşia de Amaradia.

Plăţile trebuie făcute în trei zile

Una dintre condiţii este legată de posibilitatea restituirii împrumutului cu dobânzile aferente. „Se face un calcul pe baza situaţiilor financiare şi a veniturilor realizate până în prezent, iar suma maximă care poate fi accesată este dată de o formulă prin care suma restituită să se încadreze la 70% din veniturile proprii. Împrumutul se acordă doar pentru plata furnizorilor de bunuri, prestări de servicii, executanţi de lucrări. Se exclud datoriile către bugetul consolidat al statului, sunt unităţi care au astfel de arierate, se exclud arieratele către persoane fizice, sunt şi astfel de cazuri”, a precizat Gheorghe Paraschivu.

Primăriile riscă să piardă împrumutul dacă în termen de trei zile de la intrarea banilor în cont nu fac plăţile către furnizorii la care înregistrează arierate şi pentru care au accesat împrumutul.

CÂŞTIG

Primăriile cu arierate mari sunt obligate să facă astfel de împrumuturi în trezorerie. Dacă nu îşi reduc arieratele cu 85%, nu vor mai avea voie să facă plăţi curente. Pentru firmele care au de recuperat bani de la primărie, măsura este una foarte bună.

Vizualizări: 133

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: