Primăriile, puse să finanțeze școlile cu elevi puțini

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Gorj au găsit soluția să nu fie pus lacătul pe școlile care funcționează cu doar o mână de elevi. Primăriile să dea bani ca să fie plătite salariile dascălilor și să fie asigurate toate cheltuielile de funcționare în unitățile de învățământ vizate. Șefa ISJ Gorj susține că există cadru legal care să le permită primăriilor astfel de alocări de fonduri și așteaptă oferte din partea autorităților locale.

Ca să poată funcționa cu puțini elevi, școlile au nevoie de avize speciale de la Inspectoratul Școlar și de la Ministerul Educației. În special în satele mai izolate, regăsim această situație. 

Maria Cochină, inspectorul școlar general al ISJ Gorj, a explicat, la Accent TV, că sunt școli care funcționează cu doar șase elevi și sunt susținute greu din punct de vedere financiar: „Avem destul de multe nemulțumiri la nivelul unor comunități locale. Suntem prinși cu ISJ între două tendințe contrarii. În comunitățile locale, e foarte greu să închizi o unitate de învățământ. O școală închisă e o parte din comunitatea locală care a murit. Este trist! Pe de altă parte, vine cerința acestei calculări a costului per elev care nu te lasă. Legislația prevede un anumit număr de elevi la clasă ca să poți să menții o unitate de învățământ în condițiile legii. Avem școli care funcționează cu șase elevi în clasă și este foarte greu din punct de vedere financiar să susții o astfel de unitate de îmvățământ”.

Inspectoratul Școlar nu poate să ia decizii de unul singur. Ca să închidă o școală, are nevoie și de aprobarea Consiliului Local. Așa că toate comunitățile unde sunt astfel de situații sunt încurajate să contribuie cu bani în bugetul școlilor ca acestea să rămână deschise. „Trebuie să plătești cadrul didactic, personal care să se ocupe de clădire, de încălzire, utilitățile. De multe ori, oamenii nu realizează pentru moment, dar să ne gândim și la cei șase copii care învață într-o școală. Din dorința unora dintre noi de a păstra o școală deschisă pentru șase copii, îi facem pe acei copii să se izoleze de restul copiilor de vârsta lor. Ce să facă șase copii care sunt singuri cu o doamnă învățătoare? E o comunitate mică, dar sunt convinsă că acei copii și-ar dori să se joace și să socializeze cu alți copii de vârsta lor. Dincolo de toate resentimentele, eu cred că ar fi bine să gândim și Inspectoratul, și comunitățile locale, și părinții ca să analizăm toate aspectele ca, până la urmă, copiii noștri să fie câștigați și să avem cheltuieli mai puține pentru că toate se întorc împotriva noastră”, a mai adăugat Cochină.

Șefa ISJ Gorj a mai transmis că așteaptă oferte din partea edililor care conduc localități unde sunt școli cu elevi puțini: „În alte zone, comunitățile finanțează învățământul. Am încercat să facem și noi acest lucru acolo unde comunitățile locale ne-au solicitat să păstrăm unități școlare care nu se încadrează pe legislația privind funcționarea, dar dumnealor doresc neapărat ca aceste unități să rămână deschise. Atunci am spus: Dacă doriți neapărat acest lucru, ca să putem să nu încălcăm legea, puteți veni cu o ofertă din partea comunității locale care să se angajeze să susțină costurile acelei unități de învățământ. Există temeiul legal”.

În județul Gorj, sunt peste 50 de școli unde se învață simultan. Toate sunt în mediul rural. Cei mai puțini copii sunt într-o clasă din Rugi, unde, în toată școala, mai sunt înscriși doar șase elevii de clasele I-IV care învață tot simultan.

Vizualizări: 1,090

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: