Primarul Paicu, nevoit să dea înapoi sporul pentru înjurături

Veste proastă pentru primarul Aristică Paicu, dar și pentru fostul viceprimar Mădălin Ungureanu, ambii edili din Bălești fiind nevoiți să returneze în perioada următoare sporul de dificultate, mult mai cunoscut ca „de înjurături”, pe care l-au încasat cu câțiva ani în urmă, după ce amândoi au pierdut bătălia în instanțe pe care au dus-o cu Curtea de Conturi.

Magistrații Curții de Apel Craiova au dat o decizie definitivă în procesul dus de edili cu inspectorii de conturi, verdictul nefiindu-le favorabil celor doi.

Ca urmare, ambii vor trebui să dea înapoi la buget banii pe care i-au încasat pe motiv că îi înjurau cetățenii în ședințele de retrocedare a terenurilor agricole și forestiere. Paicu a invocat acte oficiale în favoarea sa, inclusiv aprobări luate în trecut de la Prefectura Gorj, dar și un control mai vechi al Curții de Conturi, în care sporul era considerat legal, în cele din urmă edilul primind verdictul de care se temea cel mai mult. Conform declarațiilor făcute la începutul anului, dar și actelor Curții de Conturi, Paicu a primit 70.000 de lei spor anual pentru înjurăturile pe care localnicii spun însă că nu i le adresează, viceprimarul încasând și el 30.000 de lei.

Sentința instanțelor de judecată era destul de previzibilă, în ciuda argumentelor primarului, atâta timp cât oficiali din Guvern i-au răspuns în primăvară la o interpelare deputatului Vasile Popeangă cu privire la sporul respectiv. Sporul e declarat ilegal inclusiv de reprezentanți ai actualului Guvern, care menționează către parlamentarul gorjean că cele câteva sentințe prin țară în care unii primari au avut câștig de cauză și au rămas cu banii, nefiind obligați să îi returneze, nu reprezintă un precedent care să creeze o regulă pe care instanțele să o aplice și în alte situații similare. Sporurile de acest gen au fost interzise în 2009, plata lor ulterioară fiind în afara cadrului legal, în ciuda tuturor interpretărilor pe care le-au dat edilii din Bălești textelor de lege folosite în favoarea lor.

Ultima declarație de avere pe care Aristică Paicu a completat-o anul trecut arată că edilul din Bălești nu are pe numele său nici casă și nici terenuri, ci doar un Cielo mai vechi. El a încasat în 2012 o indemnizație de primar de aproape 40.000 de lei, dar și o pensie de pese 31.000 de lei, la care se mai adaugă și pensia soției de circa 13.000 de lei.

Vizualizări: 121

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: