Filip, noul adjunct al lui Călinoiu la CJ Gorj

Gorjul are o nouă majoritate politică începând de vineri, formată din PSD şi PP-DD. Primul pas a fost făcut la şedinţa de Consiliu Judeţean, unde consilierul PP-DD Robert Filip a fost ales vicepreşedinte, pe locul rămas liber prin revocarea liberalei Mădălina Ciolocoi. PP-DD şi-a mai propus să obţină locuri de viceprimar acolo unde primarii sunt PSD, dar Ion Călinoiu a spus că se va întâmpla asta numai acolo unde nu funcţionează vechile majorităţi. Şedinţa de vineri a CJ Gorj a fost una tensionată, în care consilierii PDL şi PNL au părăsit sala.

Robert Filip (PP-DD) a fost ales vicepreşedinte al Consiliului Judeţean cu unanimitate de voturi, raportată însă la cei 20 de consilieri PSD şi PP-DD rămaşi în sală, după retragerea celor de la PDL şi PNL. Fiul primarului liberal de la Rovinari a luat locul liberalei Mădălinei Ciolocoi, revocată din funcţie cu 19 voturi pentru şi 14 voturi împotrivă. Nu este clar care dintre cei 20 de consilieri ai noii majorităţi a respins revocarea liberalei Ciolocoi, cert este că a fost singura „ieşire din decor”, în rest noua majoritate funcţionând impecabil. Nu a fost nici un alt semn că cei cinci consilieri ai PP-DD sunt aceiaşi care, cu două săptămâni mai devreme, votaseră o majoritate cu PNL şi PDL.

Ciprian Florescu, reconfirmat

De altfel, în şedinţa din 27 iunie, consilierii PP-DD şi-au anulat votul din 13 iunie, când îl revocaseră pe vicepreşedintele PSD Ciprian Florescu şi îl înlocuiseră cu Marian Pungan de la PP-DD.

Proiectul de revocare al lui Florescu a fost repus pe ordinea de zi, în ciuda opoziţiei celor de la PDL şi PNL, care în calitate de iniţiatori au cerut retragerea acestuia. Consilierii de dreapta au susţinut că proiectul a fost deja votat pe 13 iunie, într-o şedinţă considerată ilegală de Ion Călinoiu şi juriştii săi, dar asupra căreia urma să se pronunţe instanţa de judecată. Un demers inutil acum, deoarece consilierii PP-DD, şi ei iniţiatori, au insistat ca proiectul să rămână pe ordinea de zi, fiind respins cu voturile lor şi ale PSD.

Consilierii PDL şi PNL au părăsit sala. „În această sală legea este arbitrară, iar secretarul judeţului nu cunoaşte legea. Atâta vreme cât arbitrul şedinţelor nu cunoaşte legea, iar arbitrul care este secretarul judeţului şi ar trebui să vegheze la respectarea legii în Consiliul Judeţean nu cunoaşte legea, eu nu pot să stau în sală. În legea 215 se spune foarte clar că iniţiatorii proiectelor le pot retrage de pe ordinea de zi, nu trebuie să te apuci să-i pui pe cei care le-au iniţiat să voteze retragerea sau menţinerea lor”, a declarat Dan Vâlceanu, liderul PDL Gorj.

Liberalul Gheorghe Orzan a fost la fel de revoltat ca şi colegii săi. „Nu e normal ce a făcut preşedintele Consiliului Judeţean şi secretarul judeţului. Faptul că s-a votat demiterea Mădălinei Ciolocoi nu am comentat, a fost un proiect propus de PSD. După aceea nu mi s-a părut normal să mergem în continuare cu această problemă”, a declarat Gheorghe Orzan.

Secretarul judeţului se bâlbâie

bobitaCristina Rădulea Zamfirescu, secretarul judeţului, s-a apărat de necunoaşterea legii făcând apel la logică. „Proiectul a fost iniţiat de 18 consilieri, acum cei de la PP-DD nu au votat pentru retragerea lui. Sunt 13 voturi pentru scoaterea lui de pe ordinea de zi. Când vorbim de iniţiator trebuie ca tot grupul să fie de acord cu retragerea proiectului respectiv de pe ordinea de zi. Este o chestiune de logică şi de interpretare simplă a legii. Este vorba de simetria formelor”, a declarat Cristina Rădulea Zamfirescu. Aceasta a dat în bâlbâieli când a fost întrebată de către Dan Vâlceanu dacă ştie în care articol din lege sunt specificate atribuţiile secretarului judeţului. Cristina Rădulea Zamfirescu i-a spus că se va documenta în acest sens şi că îi va trimite răspunsul. În acest condiţii consilierii PDL şi PNL s-au ridicat şi au părăsit sala de şedinţă.

SPERANŢĂ

După ce un consilier PP-DD nu a votat la unison cu ceilalţi, Dan Vâlceanu încă mai speră la o alt majoritate. „Nu-i nici un capăt de ţară că cei de la PP-DD au trecut de partea PSD. Pe de altă parte s-a demonstrat că unul dintre consilierii PP-DD are coloană vertebrală, iar lucrul acesta m-a bucurat. Nu ştiu cine este, pentru că a fost vot secret. Dacă de la şedinţă la şedinţă îşi îndreaptă fiecare coloana vertebrală, poate că peste o lună vom avea o altă majoritate”, a declarat Dan Vâlceanu.

REPROŞ

Ion Călinoiu i-a apostrofat pe consilierii PDL şi PNL care au părăsit sala de şedinţă. „Este regretabil acest lucru. Mi se pare că această iniţiativă de a părăsi sala n-a demonstrat altceva decât lipsa de caracter. N-au dat dovadă de bună credinţă. Nu s-au putut abţine să nu jignească secretarul judeţului. Nu ştiu cum au putut să o acuze de lipsă de profesionalism în condiţiile în care n-au acelaşi domeniu de activitate”, a declarat Călinoiu.

ÎMPĂRŢEALĂ

Deşi PP-DD a făcut majoritate cu PSD, Ion Călinoiu nu este dispus să le dea funcţii. „Dispare mentalitatea că ei ce vor primi. Vedem şi analizăm pe fiecare domeniu de activitate unde îşi asumă responsabilitatea potrivit oamenilor pe care îi au pentru a avea performanţă şi a putea continua proiectele guvernamentale. Schimbarea viceprimarilor se va face doar acolo unde nu funcţionează majorităţile. PNL şi PDL şi-au dat mâna să distrugă, noi trebuie să construim”, spune Călinoiu.

Vizualizări: 157

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: