Primele amenzi după moartea bătrânului cu degerături

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj a aplicat primele sancţiuni în cazul bătrânului care a murit din cauza degerăturilor profunde, nefiind operat la timp. Bărbatul a fost ţinut trei zile în spitalul din Motru, fără a i se face intervenţia. Ambele picioare trebuiau să-i fie amputate din cauza rănilor grave, dar medicii nu l-au transferat la timp. 20 de mii de lei trebuie să plătească unitatea medicală din Motru şi Serviciul Judeţean de Ambulanţă Gorj.

10 mii de lei este prima amendă pe care a primit-o Spitalul Municipal din Motru, pentru că nu a gestionat cum trebuie situaţia. Bărbatul, în vârstă de 69 de ani, a ajuns la spital pe 7 decembrie, cu degerături de gradul III. Chiar dacă medicul chirurg de gardă, Teodor Zavate, a văzut cât de gravă este starea bătrânului, a solicitat transferul spre Târgu Jiu, apoi s-a răzgândit. A transmis că starea pacientului este stabilă şi ar putea fi ţinut în spital până luni, când urma să fie transferat la Târgu Jiu. Medicii de aici l-au refuzat pe bolnav şi pentru că, spun surse din ancheta declanşată de DSP, medicul Zavate nu ar fi spus că pacientul era în stare critică şi era nevoie urgentă de operaţie. Luni, când s-a decis şi aprobat, în final, transferul, bătrânul a ajuns pe masa de operaţie, medicul Bogdan Niculescu urmând să se ocupe de intervenţie. „Era în stare critică. Ambele membre inferioare trebuiau să fie amputate. Nu a mai rezistat. Imediat după anestezie a intrat în stop cardio-respirator şi n-a mai putut fi salvat. Nu ştim dacă s-ar fi intervenit mai devreme, ar fi fost salvat”, a spus medicul.

Amendă şi pentru Ambulanţă

Sancţiune a primit şi Serviciul Judeţean de Ambulanţă Gorj. Tot 10 mii de lei. Şi asta pentru că a refuzat să transfere bolnavul. Reprezentanţii instituţiei spun că vor contesta amenda. Şi au şi o scuză: transferul nu fusese aprobat de niciun medic de la Târgu Jiu în weekend, atunci când s-a solicitat preluarea bolnavului fără avizul doctorilor de la Spitalul Judeţean. „Ambulanţa nu a preluat cazul pentru că nu avea avizul medicilor de la Spitalul Târgu Jiu. Există un protocol care nu ne lasă să plecăm fără acordul medicilor”, s-a scuzat Jana Prejbeanu, directorul medical al SAJ Gorj.

De amendă nu ar putea scăpa nici spitalul din Târgu Jiu, pentru că atât medicii de la Unitatea de Primiri Urgenţe, cât şi medicul chirurg de gardă au refuzat să-l primească pe bătrânul cu degerături. Medicii de aici susţin că s-ar fi discutat cu doctorul Zavate şi aşa s-a ajuns la concluzia că bolnavul poate fi stabilizat în perioada weekend-ului, la Motru, şi apoi operat la Târgu Jiu. Asta fără să li se precizeze cât de gravă era starea bătrânului.

Plângere penală

Familia pacientului a depus deja o plângere penală la Parchet împotriva medicului care s-a ocupat de bătrân şi anunţă că se va adresa şi Colegiului Medicilor. Alte două anchete interne sunt în desfăşurare în cadrul unităţilor medicale. Managerul spitalului din Motru, Alin Efrim, susţine însă că nu este posibilă o culpă medicală în acest caz şi că s-a făcut tot ce s-a putut. „Dacă aş fi fost eu în această situaţie, poate că mai mult decât atât ar fi fost să sun la Ministerul Sănătăţii, să anunţ refuzul transferului şi poate aşa se urgentau lucrurile. De trei ori am cerut transferul la Târgu Jiu, de trei ori am fost refuzaţi. Am încercat şi la Ambulanţă, pentru că putem trimite cazurile grave fără acord prealabil, dar nici de acolo nu am primit un răspuns pozitiv, pentru că ne-au transmis fax că nu avem acordul celor de la Târgu Jiu”, a spus managerul spitalului din Motru.

Vizualizări: 3,070

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: