Primele vinovății recunoscute în dosarul „Mafiei Permiselor”

Doi inculpați din cei nouă medici gorjeni trimiși în judecată de procurori pentru că anul trecut au eliberat mii de fișe medicale fără să îi consulte pe solicitanții acestora și-au recunoscut ieri vinovăția, ușurând astfel munca judecătorului de caz. Ceilalți inculpați din dosar au preferat să fie audiați pentru a da explicații în fața magistratului ce le va decide soarta, Dana Vodislav menționând că are foarte multe lucruri de spus și lămurit.

Una dintre angajatele Danei Vodislav, opticianul Eugenia Adam, a fost ieri prima care a decis să meargă pe procedura simplificată și să își recunoască vinovăția, având șanse ca, în cazul unei condamnări, să primească o pedeapsă mult redusă. Ea a preferat să clarifice repede lucrurile în această poveste și să nu mai fie plimbată pe la instanță poate și ani de zile de acum încolo, recunoscând că multe fișe și adeverințe medicale erau eliberate fără o consultare a pacienților, pe acele acte fiind puse ștampile ale altor medici, ștampile de care se ocupa Dana Vodislav.

„Eu m-am angajat la cabinetul doamnei doctor din anul 2004, dar acolo se proceda demult așa, dinainte să mă angajez eu. Ștampilele erau tot timpul într-un loc comun, nu le foloseam doar eu, ci și doamna doctor. Eu nu îi cunoșteam pe medici, iar ștampilele erau aduse de doamna Vodislav. Se plătea 85 de lei pentru fișa de permis auto și 95 de lei pentru fișa de permis port armă. Pe lângă aceștia, se mai solicita 10 lei care îi reveneau medicului de familie. Toți banii mergeau la doamna doctor, îi dădeam ei în fiecare seară. Eliberarea fișelor medicale avea loc în două locații, în sediul Optistar și un alt sediu aflat la circa 500 de metri distanță. Eu nu am eliberat niciodată bonuri fiscale pentru fișe, la celălalt se eliberau”, a menționat Eugenia Adam, aceasta precizând că unii pacienți erau consultați și, dacă aveau probleme, nu primeau actul solicitat.

Recunoaștere cu ezitări

Tot la termenul de ieri medicul de familie Carmen Vioreanu a fost de acord să își recunoască faptele pentru care a fost trimisă în judecată, ea ezitând însă foarte mult până să ia o asemenea decizie. Avocatul său a sfătuit-o să accepte varianta judecării în formulă simplificată, medicul ezitând în contextul în care a văzut că alți șapte inculpați, inclusiv Vodislav, vor să fie audiați și să aducă probe prin care să își susțină nevinovăția.

Vioreanu a fost trimisă în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, fiind acuzată de luare de mită, fals intelectual, abuz în serviciu și complicitate la uz de fals, după ce a emis peste 1000 de adeverințe medicale în perioada ianuarie –octombrie 2013 fără a-i consulta pe pacienți. În cazul Danei Vodislav, cantitatea de adeverințe medicale este de peste 2600, documentele fiind folosite de cursanții școlilor de șoferi sau de cei interesați să obțină permisul de port armă, avocații săi intenționând pe parcursul procesului să compare lista de pacienți cu cei care au și reușit să obțină permisele respective, fiind foarte posibil ca apărătorii medicului să ceară și audierea acestora în instanță.

Ancheta și banii

În acest dosar mai sunt judecați pentru fapte asemănătoare medicul primar radiolog Elena Dinică Băltărețu, medicul specialist în medicina muncii Rodica Lehner, asistenta medicală Elena Liliana Răcman, psihiatrul Vasile Silian, psihologul Elena Valentina Oprișor și Vasile Virgil Dinică Băltărețu, fiul medicului cu același nume, implicat în rețeaua respectivă.  În urmă cu un an anchetatorii veniți din capitală au descins la mai multe adrese din Târgu Jiu, reținându-i pe cei judecați acum, la momentul finalizării rechizitoriului procurorii anunțând că de la domiciliile medicilor au fost ridicate și mari sume de bani.

„În cauză urmează a fi dispusă, în temeiul dispozițiilor art. 112 lit. e Cod penal, față de inculpata Vodislav Dana-Maria confiscarea sumei de 222.870 lei, reprezentând contravaloarea unui număr de 2.622 fișe medicale falsificate eliberate de cabinetul său. În baza acelorași dispoziții legale, urmează a fi confiscate de la alte două cabinete medicale, de la care de asemenea au fost eliberate fișe medicale ce s-au dovedit a fi falsificate (fiind întocmite fără solicitarea solicitantului), suma de 216.665 lei de la inculpata Băltărețu-Dinică Elena și suma de 44.115 lei de la inculpata Lehner Rodica. Și față de inculpații Silian Vasile, Vioreanu Carmen și Oprișor Valentina s-a propus confiscarea sumelor de 25.780 lei, 10.150 lei, respectiv 200 lei. De menționat și faptul că, față de inculpatul Silian Vasile, procurorii au dispus și măsura asiguratorie a sechestrului judiciar asupra sumei de 23.500 euro, ridicată cu prilejul perchezițiilor domiciliare efectuate la locuința și sediul cabinetului medical al acestuia”, se arată într-un comunicat de presă.

Vizualizări: 143

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: