Prinşi după ce au primit bani pentru vaccinare fictivă

Un medic de familie din Dolj, un ambulanţier şi o persoană care acţiona ca intermediar au fost prinşi în flagrant de poliţiştii DGA după ce au primit bani pentru vaccinarea fictivă a unei persoane, ulterior cei trei fiind reţinuţi pentru 24 de ore. Anchetatorii spun că, din august anul trecut, aceştia făceau parte dintr-o grupare care a eliberat unui număr mare de persoane certificate de vaccinare deşi acestea nu fuseseră imunizate, în schimbul unor sume cuprinse între 100 şi 250 de euro.

 
Poliţiştii anticorupţie ai Direcţiei Generale Anticorupţie - Serviciul Judeţean Anticorupţie Dolj, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, au prins în flagrant, luni, trei persoane (un medic, un ambulanţier şi o altă persoană cu titlu de intermediar), la scurt timp după ce primiseră o sumă de bani pentru ca medicul să elibereze un certificat de vaccinare anti-COVID, fără vaccinare efectivă, a anunţat, marţi, DGA.

Ulterior, au fost făcute şase percheziţii domiciliare, dintre care 4 la domiciliile unor persoane, iar două la cabinetul medicului de familie şi o clinică medicală la care acesta lucra. La percheziţii au fost identificate sume considerabile de bani în lei şi valută, un număr important de bonuri valorice/tichete de masă în valoare de 100 lei pentru persoanele care s-au vaccinat cu schema completă, precum şi adeverinţe de vaccinare anti-Covid, precum şi alte înscrisuri care interesează cauza.

"Activităţile de procedură penală menţionate au fost desfăşurate în contextul dosarului penal iniţiat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, ca urmare a sesizării din oficiu a D.G.A. – Serviciul Judeţean Anticorupţie Dolj, în care sunt vizate aspecte de natură infracţională săvârşite de medicul de familie, ambulanţier şi alte persoane intermediare, care racolau clienţi dispuşi să ofere între 100 şi 250 euro pentru un certificat de vaccinare cu un vaccin în doză unică, fără vaccinare reală", a arătat DGA.

 
 

Conform sursei citate, activitatea infracţională a fost documentată pentru perioada august 2021 – prezent, stabilindu-se că, în acest interval de timp, numeroase persoane au beneficiat de certificate de vaccinare fictivă. În fapt, doritorii erau racolaţi de intermediari, care le preluau documentele de identitate şi le trimiteau către ambulanţier. Acesta le direcţiona către medicul de familie care efectua implementarea în baza de date şi elibera adeverinţa de vaccinare. Din suma de bani oferită cu titlu de mită în schimbul acestui serviciu, primul intermediar îşi oprea o mică parte, iar restul era împărţit de către ambulanţier şi medic. De altfel, luni, înainte de activitatea de flagrant, în numai o oră, medicul a implementat în baza de date un număr mare de persoane beneficiare care nu efectuaseră în mod efectiv niciun vaccin anti-Covid.

După audieri, medicul de familie, ambulanţierul şi unul dintre intermediari au fost reţinuţi pe bază de ordonanţă de reţinere de către procurrul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, urmând ca marţi să fie prezentaţi Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă.

Cercetările continuă în acest caz, pentru fals şi corupţie în legătură cu obţinerea în mod ilegal a unor certificate care să ateste vaccinarea anti-COVID-19, în vederea identificării tuturor persoanelor care şi-au obţinut ilegal certificatul de vaccinare, pentru tragerea acestora la răspundere penală.

În cauză s-a beneficiat de sprijinul poliţiştilor Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj – SICE, efective de jandarmi din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Craiova şi BOS – Craiova.

Vizualizări: 2,187

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: