Privitul timp îndelungat la televizor creşte riscul de depresie

Lumina artificială albăstruie a televizorului inhibă secreţia melatoninei,  substanţă răspunzătoare de calitatea somnului

Copiii care îşi petrec multe ore în faţa televizorului şi se culcă foarte târziu sunt predispuşi la apariţia depresiei, atenţionează autorii unui studiu realizat la Universitatea de Stat din Ohio (SUA) şi publicat în ediţia on-line a ziarului Telegraph. Medicii consideră că expunerea îndelungată la lumina artificială, precum cea a televizorului sau a calculatorului, are efecte negative asupra sănătăţii emoţionale a oamenilor, astfel că le modifică starea de spirit şi poate duce la simptome similare cu cele ale depresiei, precum lipsa de energie sau a entuziasmului. Mai mult, atrag atenţia specialiştii, lumina albăstruie a televizorului este nocivă. Cercetătorii cred că este vorba despre influenţa luminii asupra unui hormon numit melatonină, a cărui secreţie este inhibată de expunerea la lumină, în special la cea albastră.

Studiul a fost efectuat pe animale de laborator, care au prezentat simptome asociate depresiei, atunci când au fost expuse ore îndelungate la lumină artificială. Cercetătorii cred că aceste concluzii pot fi aplicate şi la oameni, în special în cazul celor care lucrează în schimbul de noapte sau la copiii care se uită ore în şir la televizor. "Rata tot mai mare a tulburărilor depresive la om corespunde cu utilizarea îndelungată a luminii pe timp de noapte în societatea modernă. Mulţi oameni sunt expuşi acum la cicluri nenaturale de lumină, care pot avea consecinţe nefaste pentru sănătate", precizează medicul Randy Nelson, profesor de neuroştiinţe şi psihologie la Universitatea din Ohio.

Melatonina este un hormon eliberat în timpul somnului, care are un efect antioxidant. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, capacitatea organismului de a produce melatonina scade, spun medicii. Atunci când acest lucru se întâmplă, persoanele respective adorm cu dificultate şi, chiar dacă dorm opt ore pe noapte, se simt obosite. Numit şi "hormonul întunericului", melatonina este o substanţă chimică produsă de către glanda pineală (localizată la baza creierului) şi care este implicată în "semnalizarea" timpului din zi.

Vizualizări: 81

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: