Probleme financiare la Spitalul Judeţean
Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate a plătit serviciile medicale către Spitalul Judeţean Gorj cu circa 28% mai puţin. Deşi Consiliul Judeţean şi-a dublat subvenţia pentru spital, doar o rectificare poate scoate unitatea din criza financiară.
Potrivit datelor prezentate de actuala conducere, Spitalul Judeţean a realizat venituri mult mai mici decât anul trecut. În ciuda faptului că au fost externalizate anumite servicii, iar acţiunile de acest gen continuă, pentru a putea face faţă crizei financiare cu care se confruntă, conducerea unităţii spitaliceşti a limitat cheltuielile la contractele de prestări servicii şi achiziţionarea medicamentelor şi a materialelor sanitare.
Chiar dacă subvenţia Consiliului Judeţean a crescut de la 250 de mii la 500 de mii, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate a plătit serviciile medicale cu 28% mai puţin decât în anul 2011. În prezent, Spitalul Judeţean are nevoie de 110 miliarde pentru a putea funcţiona în bune condiţii până la sfârşitul anului. “Nu este asigurată finanţarea până la sfârşitul anului. Faţă de anul trecut au scăzut foarte mult veniturile. Avem nevoie de aproximativ 110 miliarde de lei vechi pentru a putea faţă în perioada septembrie-decembrie”, a declarat Dumitru Vienescu, directorul economic al Spitalului Judeţean Târgu Jiu. Deşi preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Călinoiu, a dat asigurări că banii vor fi primiţi de la CAS în perioada imediat următoare, unii consilierii judeţeni au început să se întrebe cine va fi managerul privat care va veni în condiţiile în care spitalul are datorii mari.
VENITURI
În anul 2012, Spitalul Judeţean a realizat venituri de la CAS Gorj astfel: 37.448 mii lei din contractele pentru servicii medicale, faţă de 51.498 mii lei în 2011 şi 2735 mii lei, din contractele pentru programele de sănătate, faţă de 3.474 mii lei în 2011.
DATORII
Potrivit situaţiei prezentate Consiliului Judeţean de către conducerea spitalului, la data de 31 iulie, soldul furnizorilor este de 3.674.344 lei, din care 181.217 lei reprezintă plăţi restante către furnizori sub 30 de zile, acestea fiind medicamente pe programele naţionale de sănătate finanţate de CAS Gorj. Din total sold furnizori suma de 1.714.833 reprezintă furnizori neachitaţi pe programe naţionale de sănătate finanţate de CAS Gorj (din care 181.217 furnizori restanţi, iar 1.533.616 furnizori în termenul de plată), iar 1.959.511 reprezintă furnizori neachitaţi pe celelalte surse de finanţare, facturi în termenul de plată.