Procesul şefilor de la EM Petrila, departe de un verdict final

Situaţie tensionată ieri în sala de judecată a Tribunalului Gorj, unde se decide libertatea foştilor şefi de la Exploatarea Minieră Petrila, din Valea Jiului, judecaţi pentru moartea a 13 mineri şi rănirea altor 12 în cele două explozii produse în noiembrie 2008. La aproape patru ani de la acele evenimente, Justiţia este departe de a da o decizie finală, mai ales că lucrurile rămân încurcate în continuare în dosar. Avocaţii inculpaţilor au avut o dispută deschisă cu judecătorii din dosar, ajungându-se ieri chiar la revocarea completului condus de magistratul Remus Ionescu.

De fapt, cuiul lui Pepelea l-a reprezentat absenţa de la locul de muncă a judecătorului Teofil Boncu, în sala de judecată prezentându-se în completul de magistraţi judecătorul Gheorghe Constantinescu. Avocaţii inculpaţilor au sesizat schimbarea şi au invocat legislaţia în vigoare, cerând amânarea procesului dacă judecătorul respectiv nu va mai avea vreo legătură cu dosarul pe viitor. Pentru ca martorii ce urmau să fie audiaţi să nu vorbească în zadar şi să fie constatat un viciu de procedură mai târziu, avocaţii au cerut clarificări şi au apelat chiar la Biblie pentru a-i convinge pe judecători că trebuie să împartă dreptatea cu teamă de Dumnezeu şi cu gândul la adevăr.

Avocatul Daniel Ionaşcu, apărător al lui Aurelian Necula, fost şef al EM Petrila, a precizat că nu are nimic cu completul prezent în sală, dar că procedurile judiciare impun amânarea audierilor.

Foştii directori CNH au venit degeaba la Târgu Jiu

Ionaşcu a luat, la un moment dat, Biblia pe care jură martorii şi a le-a precizat judecătorilor că „cine încalcă o poruncă încalcă toate legile”, existând riscul ca o eventuală decizie ulterioară a lor să fie bazată pe o „nedreptate” ce s-ar fi putut face prin audierea martorilor în prezenţa unui complet diferit de cel iniţial. Şi avocatul celorlalţi doi inculpaţi, Ovidiu Filipescu, nu a dat înapoi din solicitarea sa şi, pentru că cererea de amânare a discuţiilor nu i-a fost aprobată, a cerut apoi recuzarea completului, moment în care şedinţa a cam luat sfârşit.

Vestea a fost bună doar pentru inculpaţi, care, astfel, ştiu că mai durează până se pronunţă un verdict final, dar pentru rudele minelor morţi sau chiar pentru supravieţuitori ai exploziei, prezenţi în sala de judecată, decizia nu a fost în măsură să le stârnească zâmbete. Oamenii s-au gândit la drumurile pe care le fac „degeaba” din Valea Jiului până la Târgu Jiu, în aceeaşi situaţie fiind ieri şi foştii directori generali ai Companiei Naţionale a Huilei Petroşani, Constantin Jujan şi Daniel Surulescu. Ambii veniseră aici să depună mărturie, dar vor face lucrul acesta data viitoare.

Până atunci, foştii şefi de la EM Petrila, Aurelian Necula, Gheorghe Roşu şi Dan Ştefan Ungur rămân cu ce au primit la Judecătoria Târgu Jiu, având condamnări de câte 7,6 şi, respectiv, 6,6 ani, plus despăgubiri în bani uriaşe, sumele fiind cu multe zerouri. Aceştia au contestat verdictul respectiv, la fel cum au făcut şi cu sentinţa dată apoi de Tribunalul Gorj, Curtea de Apel Craiova dând în primăvară dosarul spre rejudecată la Tribunalul Gorj, iar de atunci se tot „rejudecă”.

Vizualizări: 136

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: