Procurorul Emil Moţa, din nou verificat de CSM

Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, doamna Laura Codruţa Kövesi, a sesizat la data de 06 iulie 2012, în temeiul Legii nr.303/2004, republicată cu modificările şi completările ulterioare, privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Consiliul Superior al Magistraturii în vederea efectuării de verificări cu privire la procurorul Moţa Gheorghe Emil, având în vedere următoarea situaţie.

La data de 05.07.2012, în presa scrisă locală respectiv, în publicaţia „Gorjeanul”, în articolul intitulat „Procurorul Moţa s-a plâns la Consiliul Superior al Magistraturii de soluţiile magistraţilor penalişti ai Tribunalului Gorj” a apărut un material în care se face referire la faptul că procurorul în cauză ar fi transmis Consiliului Superior al Magistraturii o sesizare prin care-şi exprimă nemulţumirea faţă de modul în care au fost soluţionate de judecătorii Tribunalului Gorj un număr de 3 cereri de arestare formulate în 3 cauze pe care procurorul Gheorghe Moţa le avea în instrumentare.

 Având în vedere că, în raport cu materialul de presă rezultă indicii că procurorul a acordat interviu într-un ziar local, privind situaţia unor dosare penale pe care le-a instrumentat şi în care ar fi formulat propuneri de arestare preventivă respinse de către judecătorii Tribunalului Gorj este necesară  efectuarea de verificări de către Inspecţia Judiciară.

Soluţia se impune, întrucât contextul creat de Moţa Gheorghe Emil prin interviul acordat ziarului local ,,Gorjeanul” şi afirmaţia potrivit căreia  ,, judecătorii Tribunalului Gorj sunt lipsiţi de curaj în privinţa aprobării cererilor sale pentru arestările de 29 de zile pentru persoanele cu notorietate, cercetate de el (s.n Moţa Gheorghe Emil)… deoarece magistraţii Curţii de Apel Craiova i-au admis recursurile declarate în acele dosare, dispunând arestarea preventivă a persoanelor respective, pentru 29…”, este de natură să afecteze probitatea profesională a judecătorilor Tribunalului Gorj.

Comentarea hotărârilor judecătoreşti de maniera rezultată din datele cauzei impune verificări de către Inspecţia Judiciară sub aspect disciplinar, deoarece afectează aparenţa de imparţialitate şi dreptul la un proces echitabil. 

Urmează ca Inspecţia Judiciară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii să dispună verificări, potrivit competenţelor în materie, în considerarea dispoziţiilor art. 99 din Legea nr. 303/2004, republicată, respectiv a dispoziţiilor art.18(1) din Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor şi a dispoziţiilor art.6 pct. 1 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, art.14 pct.1 din Pactul internaţional  cu privire la drepturile civile şi politice şi în considerarea dispoziţiilor art.10 din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciară.

Concluzia se impune, deoarece, magistratul procuror Moţa Gheorghe Emil, dacă se dovedeşte că, a procedat în acest mod prin încălcarea normelor legale anterior menţionate, s-ar situa atât în sfera unui comportament profesional incompatibil cu dispoziţiile art.18(1) din Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor, cât şi în sfera abaterii disciplinare prevăzută de art.99  din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată cu modificările şi completările ulterioare, constând în nerespectarea din motive imputabile a dispoziţiilor legale privitoare la soluţionarea cu celeritate a cauzelor.

De asemenea, relevăm faptul că, procurorul Moţa Gheorghe Emil nu se află la prima abatere de acest gen de la deontologia şi rigoarea profesională, în cazul său Inspecţia Judiciară a mai fost sesizată anterior tot pentru acest gen de abateri.

Vizualizări: 110

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: