Producătorii de energie verde scot termocentralele din piaţă

Agenţia Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) intenţionează să scoată Complexul Energetic Oltenia de pe piaţa reglementată! Asta se va întâmpla dacă statutul român va accepta propunerea producătorilor de energie verde, care spun că sunt dispuşi să livreze populaţiei energie la preţuri mai mici, dacă şi tăierile din schema de susţinere, adică certificate verzi, vor fi mici.

În cazul în care propunerea va fi acceptată, primii care pică sunt producătorii de energie pe cărbune. Preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, spune că dacă verzii intră în coşul reglementat, vor ieşi alţi producători. Excluşi de la vânzarea pe reglementat sunt Complexul Energetic Hunedoara, în totalitate, şi Complexul Energetic Oltenia, parţial. CE Hunedoara vinde doar 2% din energia produsă pe piaţa reglementată, dar la un preţ foarte mare, de 272 de lei/ MW. CE Oltenia are un preţ de 190 de lei/ MWh şi ocupă 16% din piaţa consumatorilor captivi.

În aceste condiţii, potrivit directorului Dispeceratului Energetic Naţional, Octavian Lohan, singura lor soluţie pentru a evita falimentul este exportul de energie. Cea mai ieftină energie este cea hidro, 125 de lei/MWh., iar apoi cea de la Nuclearelectrica la un preţ de 142 de lei/MWh.

Vizualizări: 156

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: