Profesor din Târgu Jiu: Îşi fac probleme legat de examene, dar de profesori nu!

“Îşi fac probleme legat de examene, dar de profesori nu!” E reacţia unui profesor din Târgu Jiu şi, în acelaşi timp, lider de sindicat. Constantin Huică declară că ce a oferit Guvernul nu este suficient şi le-a transmis guvernanţilor că dacă îşi doresc examene naţionale, să rezolve, mai întâi, problemele dascălilor care sunt decişi să continue greva.

Cu toate acestea, sunt şi unităţi de învăţământ din Târgu Jiu care au anunţat părinţii că, de marţi, vor putea reveni la şcoală şi la grădiniţă.

Oficial, profesorii continuă greva chiar dacă Guvernul a adoptat o ordonanţă prin care le creşte salariile. Într-o ședință excepțională, Guvernul a decis prin ordonanță de urgență ca, de la 1 iunie, salariile cadrelor didactice să crească cu 1000 de lei brut, iar ale cadrelor nedidactice cu 400 de lei brut.

Oferta nu-i mulţumeşte pe toţi angajaţii din învăţământ care consideră, în continuare, că revendicările lor nu au fost rezolvate. “Vor examene naționale, să rezolve problemele noastre! Toată lumea își face probleme legat de examene, dar de profesori nu”, a reacţionat liderul de sindicat Constantin Huică, într-un interviu la Radio Infinit.

Dacă până acum au susţinut greva, după majorarea salariilor, şi părinţii au reacţionat prin vocea preşedintelui Federației Naționale a Părinților.  Iulian Cristache susține într-un mesaj pe Facebook că primește "sute de mesaje" de la părinți care doresc să se oprească greva și îi ceartă pe profesorii care nu se întorc la ore: "Ați primit ce ați solicitat la prima întâlnire”.

Exemplu de creștere salarială:
Profesor studii superioare de lungă durată, debutant
salariu net 31 mai: 2376 lei
de la 1 iunie (24,4%): 2956 lei

De o majorare procentuală similara va beneficia, de pildă, și un profesor cu o vechime de 5-10 ani, care va ajunge de la 2.713 lei la 3.365 de lei. La o vechime mai mare, de 25 de ani, leafa ar urca cu 18 procente, la puțin peste 4.700 de lei. Toate aceste exemple nu iau în calcul sporuri și alte majorări acordate pentru dirigenție, de pildă.

Exemplu de creștere salarială:
Profesor studii superioare de lungă durată, definitivat, 5-10 ani vechime
salariu net 31 mai: 2.713 lei
de la 1 iunie: 3.365 lei

Exemplu de creștere salarială:
Profesor studii superioare, grad didactic I, peste 25 de ani vechime
salariu net 31 mai: 3.985 lei net
de la 1 iunie (+18%): 4.707 lei

sursă calcule: Ministerul Educației

Vizualizări: 1,820

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: