Profesorii de religie rămân fără catedră

Un număr de 90 de profesori de religie riscă să rămână fără catedră după ce Curtea Constituţională a hotărât că religia nu mai este obligatorie în şcoli. Potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Gorj, pentru anul şcolar viitor, predarea religiei la clasă va rămâne la aprecierea părinţilor. Ei vor face solicitare către ISJ Gorj dacă vor ca elevul să participe la ore de religie. Reprezentanţii Bisericii spun că decizia Curţii Constituţionale este discriminatorie şi umilitoare.

Curtea Constituţională a decis la finele săptămânii trecute că părinţii vor trebui să solicite Inspectoratului Şcolar Judeţean studierea religiei de către copiii lor în şcolile de stat. Cu alte cuvinte, predarea religiei la orele de curs nu mai este obligatorie. La nivelul judeţului Gorj sunt 90 de cadre didactice titulare pe catedre de religie. Soarta acestora va fi decisă abia după ce va apărea metodologia de aplicare a deciziei. „Sunt profesori care au studiat teologie cu română şi care au obţinut titulatura şi gradele ca profesori de religie. Nu se cunoaşte încă procedura legală de aplicare a deciziei”, a declarat Georgeta Popescu, purtătorul de cuvânt al ISJ Gorj.

Profesorii contestă şi ei decizia Curţii Constituţionale. „Personal cred că este o pierdere pentru educaţia copiilor în societatea noastră. Trebuia să se predea sub forma unui sprijin fără note, să le ofere un sprijin copiilor. Rămâne la aprecierea părinţilor să decidă dacă religia este un ajutor în educaţie, a declarat profesorul Georgeta Popescu.

Decizie discriminatorie şi umilitoare

Reprezentanţii Bisericii au avut reacţii dure la adresa Curţii Constituţionale acuzând-o de discriminare. Protoieria Târgu Jiu nu a dorit să comenteze decizia declarând că Mitropolia Olteniei este îndreptăţită să-şi spună punctul de vedere cu privire la situaţia creată. „Patriarhia Română ia act cu mâhnire de decizia Curţii Constituţionale a României, discriminatorie şi umilitoare pentru ora de religie. Decizia Curţii Constituţionale transferă toată responsabilitatea de decizie asupra părinţilor, doar în cazul orei de religie, nu şi al altor discipline şcolare. Este evident că se încearcă descurajarea participării elevilor la ora de religie prin măsuri birocratice excesive pentru majoritatea părinţilor acestora, favorizând, în schimb, o minoritate care nu acceptă ora de religie, deşi învăţământul religios este garantat de Constituţie”, a declarat părintele Ioniţă Apostolache, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Olteniei.

Vizualizări: 130

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: