Profesorii din Gorj restituie sporurile ilegale

Zeci de dascăli din judeţul Gorj trebuie să înapoieze statului banii obţinuţi din sporuri ilegale. Este vorba despre cei care şi în luna ianuarie a acestui an au încasat sporuri de calculator, deşi nu există un cadru legal pentru acordarea acestora. Vestea că vor trebui să restituie banii nu i-a prea bucurat pe directori.

Angajaţii din învăţământul gorjean trebuie să restituie sporul de calculator, de 10%. Doar câteva şcoli din Gorj şi-au permis, contrar legii, să acorde aceste beneficii şi în acest an şcolar. Este vorba despre unităţile de învăţământ din Aninoasa, Bumbeşti-Piţic, Muşeteşti, Dragoteşti, Novaci, Polovragi sau Săuleşti. Dacă unii angajaţi din învăţământ au obţinut şi în acest an aceste beneficii, alţii nu le-au mai văzut de ceva timp. Un profesor cu o vechime între 10 şi 14 ani şi cu gradul I obţinea la salariu de pe urma acestui spor 139 lei pe lună. Însă la viitorul salariu aceste drepturi încasate ilegal vor fi reţinute de Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Gorj. Conform reprezentanţilor IŞJ Gorj, sporul de calculator se dă numai acolo unde există un regulament cadru de stabilire a condiţiilor periculoase. Ordonatorul principal de credite, Ministerul Educaţiei lucrează la elaborarea unor regulamente pentru acordarea acestor sporuri.

Deşi unii dintre directorii de şcoli au considerat reţinerea din salariu a sporului de calculator un gest abuziv, alţii au declarat că se vor conforma noilor măsuri. „Atâta timp cât este lege suntem datori să o aplicăm. Facem oprire pe salarii. La noi în şcoală primesc sporul informaticienii şi contabilitatea, cei care stau în faţa calculatorului”, spune Mădălina Taraleşca, directorul Liceului Teoretic Novaci.

Vizualizări: 112

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: