Profesorii din Roşia de Amaradia stau în gazdă

Jumătate dintre profesorii care predau în şcolile din Roşia de Amaradia locuiesc la zeci de kilometri depărtare de locul de muncă, iar salariul îl cheltuiesc pe navetă sau aleg să stea în gazdă pentru a economisi câţiva bănuţi. Primăria nu mai decontează transportul dascălilor decât pentru un singur drum pe săptămână, chiar dacă orele sunt de luni până vineri.

Edilul comunei Roşia de Amaradia, Liviu Cotojman,  a decis ca în perioadă de criză economică să deconteze profesorilor doar patru călătorii într-o lună de zile. Aceştia sunt însă revoltaţi întrucât sunt obligaţi să ajungă acasă doar în  week-end, locuind în gazdă în localitate. „Anul trecut am decontat toate călătoriile, anul acesta nu mai avem bani la buget şi decontăm contravaloarea unui singur drum pe săptămână“, a declarat primarul Liviu Cotojman.

„Stăm în gazdă, nu ne mai rămâne niciun leu“

Ion Brânduşescu se numără printre profesorii care îşi văd familia foarte rar din cauză că nu are bani pentru a face naveta. El este din oraşul Motru, dar pentru a putea fi prezent la serviciu e nevoit să stea cu chirie în localitatea Roşia de Amaradia. Bărbatul spune că nu mai rămâne cu nimic din salariu. „Este foarte greu, dar ce să facem. Ştim că dacă ar avea bani primăria ne-ar deconta transportul. Astăzi chiar m-am împrumutat pentru că am rămas fără bani, avem familie, stăm în gazdă, nu ne mai rămâne niciun leu, dar nu avem ce face“, a povestit dascălul.

În această situaţie sunt jumătate din dascălii care predau în şcolile din localitate. „În cadrul Grupului Şcolar Roşia de Amaradia, în cele şapte structuri sunt circa 50 de profesori, dintre aceştia 25 fac naveta. Mulţi dintre ei stau în gazdă pentru că e mai rentabil decât să facă naveta. Asta e situaţia“, a spus Nicolae Diaconu directorul Grupului Şcolar Roşia de Amaradia. În ciuda acestei situaţii  primăria va acorda profesorilor tichete cadou de Crăciun în valoare de 350 de lei pentru fiecare.

Vizualizări: 101

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: