Profesorii fără activitate ştiinţifică riscă excluderea din UCB

Cadrele didactice din Universitatea „Constantin Brâncuşi” (UCB) fără activitate ştiinţifică reală riscă excluderea din viaţa academică. Acesta este mesajul care se desprinde din raportul de activitate al rectorului Adrian Gorun, postat recent pe site-ul instituţiei de învăţământ. În anul 2010 doar 33 de cadre didactice au publicat articole în reviste sau conferinţe cotate ISI, asta în condiţiile în care la nivelul instituţiei predau în jur de 160 de titulari.

Profesorii fără activitate de cercetare nu vor mai fi acceptaţi la UCB. „Există profesori şi conferenţiari care nu au publicat în anul 2010 nici un articol ISI sau cotat ISI. De altfel, mulţi dintre aceştia consideră că au doar drepturi, instituţia având faţă de ei doar obligaţii erijându-se în judecători absoluţi ai activităţii altor colegi, nu ai propriei activităţi. În măsura în care şi la nivelul anului 2011 activitatea lor va fi la fel de nesemnificativă, în baza criteriilor privind evaluarea activităţii de cercetare ştiinţifică aprobate de Senat, părăsesc Universitatea «Constantin Brâncuşi» din Târgu Jiu, urmare a încetării de drept a contractului individual de muncă”, se arată în raportul rectorului UCB, publicat pe site-ul instituţiei. În anul universitar 2010-2011 la nivelul UCB predau 160 de cadre didactice titulare, din care 35 profesori, 30 conferenţiari universitari, 58 lectori, 22 asistenţi şi 15 preparatori.

Doar 48 de articole cotate ISI

În anul 2010 la nivelul UCB au fost publicate 46 de articole în reviste sau conferinţe cotate ISI, muncă depusă de doar 33 dintre profesori. Astfel profesorii de la Facultatea de Inginerie au publicat 27 de articole în reviste sau conferinţe cotate ISI, la Facultatea de Administraţie Publică şi Studii Politice Comparate au fost publicate cinci articole, 11 la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor şi doar trei articole au fost publicate la Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Litere. Printre aceştia se numără Adrian Gorun, Luminiţa Popescu, Liliana Luca, Maria Jianu, Sorinel Ghimiş, Gabriela şi Dan Dobrotă, Mihai Cruceru, Constantin Căruntu, Gabriela Babucea, Horaţiu Gorun, Camelia Căpăţână, Lucia Popa Paliu, Doru Cârnu sau Bogdan Diaconu.

În anul 2009 UCB s-a clasat pe locul 62 în topul cercetării româneşti realizat de Asociaţia Ad Astra, cu doar 18 articole ştiinţifice cotate ISI. Articolele ISI sunt unul din factorii principali de evaluare a activităţii ştiinţifice a unei universităţi şi sunt folosite în realizarea marilor clasamente internaţionale ale instituţiilor de învăţământ superior.

Vizualizări: 147

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: