Profesorii gorjeni primesc 23 de milioane în plus

Profesorii gorjeni vor recupera în acest an 23 de milioane de lei, din sporurile din anii trecuţi, care nu au fost date. Sindicatele susţin că prima tranşă ar fi trebuit dată la salariul din aceste zile, ceea ce nu s-a întâmplat la unele şcoli, iar la alte s-au dat mai puţini bani. Inspectoratul Şcolar spune că are toţi banii, la fel şi Finanţele susţin că întreaga sumă este în conturi.

Liderii de sindicat din învăţământ susţin că banii câştigaţi prin instanţă în 2010, reeşalonaţi apoi de guvern, ar fi trebuit să ajungă pe carduri din primul trimestru al acestui an. Şeful de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj spune că banii îi vor primi luna aceasta, odată cu salariul. De regulă, salariile în învăţământ se acordă în perioada 05-15 ale fiecărei luni. „În fiecare trimestru decontăm un sfert din suma pe care trebuie să o primească cadrul didactic sau personalul didactic auxiliar sau cei care au câştigat hotărâri până la urmă în instanţele de judecată. S-au luat de referinţă luna februarie, luna mai, august şi noiembrie. Practic, profesorii trebuie să primească acum un sfert din bani, deci la salariu, la plăţile făcute în luna martie, trebuie să primească un sfert din suma pe care o au să fie decontată în acest an. Nu se pune problema să refuzăm. Noi, prin adresa 478 din 20 ianuarie 2014, am alocat aceste sume de bani, le-am trimis la Finanţe, pentru fiecare şcoală în parte. Ce au făcut dânşii mai departe, la Finanţe, la primării, nu este problema noastră”, a declarat Ion Işfan, inspectorul general al ISJ Gorj pentru un post local de radio.

Paraschivu: Tranşa I se poate achita fără probleme

Conducerea Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Gorj spune că nu ar trebui să existe probleme la plata acestor bani. „În conformitate cu legea bugetului de stat, pe anul 2014, pentru judeţul Gorj a fost alocată suma de 23,5 milioane lei pentru plata sentinţelor judecătoreşti aferente acestui an. Suma a fost repartizată de către Inspectoratul Şcolar împreună cu noi pe comune, oraşe şi municipii, şi practic, repartizarea pe trimestre s-a făcut ţinând cont de principiul proporţionalităţii şi ce pot să vă asigur că prima tranşă, respectiv tranşa pe trimestrul I se poate achita fără niciun fel de problemă”, a declarat Gheorghe Paraschivu, trezorier şef, Trezoreria Gorj.

Ponta (SLI): Au ordin să spună că s-au primit

Sindicaliştii din învăţământ spun că salariile pe luna aceasta le-au primit, dar fără sporurile restante. „Prima tranşă era de 6,5%, aceasta n-au achitat-o. Pe mine nu mă interesează dacă au banii din decembrie, la achitarea în martie ce trebuia să se dea pe februarie, nu s-a dat această tranşă obligatorie. Salariile le-am luat pentru luna aceasta, dar nu s-a dat tranşa pe hotărâri completă, iar la unele şcoli nu s-a dat deloc. Nu vreau să spun liderul de sindicat de la şcolile respective pentru că ei au ordin să spună că s-au primit”, a declarat Florinela Ponta, preşedintele Sindicatului Liber din Învăţământ (SLI)Târgu Jiu.

Vizualizări: 148

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: