Proiectul de 1 miliard de euro de la Rovinari, blocat

Realizarea grupului energetic de la Rovinari este în pericol deoarece chinezii pun condiţii greu de acceptat, susţine partea română. Este vorba despre realizarea unui nou bloc energetic, investiţia fiind de un miliard de euro. Este al doilea mare eşec anunţat cu lejeritate de actuala conducere a Complexului Energetic Oltenia, care acum două zile a vorbit despre faptul că negocierile pentru obţinerea unui împrumut de 200 de milioane de euro de la BERD, pentru reabilitarea grupului 7 de la Turceni, sunt în impas. Şi în acel caz au fost invocate condiţii greu de acceptat. Ambele proiecte sunt începute de fostele conduceri de la CE Rovinari şi CE Turceni şi erau în fază avansată înainte ca PSD să numească actualul management botezat pompos „profesionist”.

Primul care a dat declaraţii de presă după întâlnirea de ieri cu ministrul Niţă a fost directorul Diviziei Energetice, Aurel Medinţu. El a menţionat că în cadrul şedinţei a fost abordat subiectul privind parteneriatul cu China. Realizarea grupului de 600 de MWh presupune o investiţie de un miliard de euro, suma fiind asigurată de chinezi. „S-a discutat despre contractul cu China întrucât din ultimele date care ne-au ajuns nouă, solicitările chinezilor sunt exagerate şi trebuie să intervină dânşii. Chinezii au solicitat renunţarea la taxele vamale pentru echipamentul care vine din China, au solicitat ajutor de stat şi ultima care mi se pare cea mai complicată problemă, din schiţele care ni s-au adus nouă în baza unui raport de pre-fezabilitate, întocmit de ei, s-ar presupune că acest bloc ar conduce la demolarea, ca să zic aşa, a aproape jumătate din termocentrala Rovinari“, a declarat Aurel Medinţu. Acesta a menţionat că CE Oltenia îşi doreşte în continuare acest bloc. Medinţu a mai spus că vizita premierului chinez în România, în 15 noiembrie, va rezolva aceste discuţii. „Nu-i prost cel care cere, totdeauna e prost cel care dă. Domnul ministru a promis că se vor rezolva toate odată cu vizita premierului chinez în România“, a declarat Medinţu.

Negocieri cu chinezii

Ministrul Constantin Niţă a declarat că Guvernul va negocia cu partea chineză pentru realizarea investiţiei de la Rovinari. Ajutoarele de stat se numesc acum scheme de sprijin şi sunt acceptate, dar este nevoie de avizul UE. Taxele vamale pentru chinezi au fost impuse tot de UE, iar cu dărâmarea termocentralei nu este de acord. „Se pot face anumite scheme de sprijin şi este datoria ministerului şi împreună cu compania să facă asemenea scheme. Asemenea lucruri vom face cu celelalte firme chineze care vor veni fie la reactoarele 3 si 4, fie la centrala de la Tarniţa. Dacă schema de sprijin va fi acceptată de UE da, dacă nu, nu. (...) Cu privire la demolare, exclus. Nu cred că compania va accepta lucrul acesta, va propune un alt amplasament“, a spus Niţă. Întrebat când va fi construit noul grup de la Rovinari, Niţă a spus că atunci „când se va semna acordul de investiţii“.

Directorul general Laurenţiu Ciurel a precizat însă că problema amplasamentului este „rezolvabilă“.

TERMENE

Stadiul proiectului de construire a unui grup nou la Rovinari este tot a analiza studiului de prefezabilitate. Deşi avizul de construire trebuia să se dea în noiembrie, acum, această investiţie depinde de înţelegerea la care vor ajunge cei doi premieri, cel român şi cel chinez. Licitaţia a fost câştigată de chinezi acum un an şi jumătate.

REACŢIE

Marcel Hoară, fostul preşedinte al Consiliului de administraţie al CE Rovinari, a declarat ieri că procedura de licitaţie pentru noul grup a fost încheiată în mandatul fostei conduceri, iar lucrările ar fi trebuit să înceapă. „Ei de aproape doi ani revizuiesc prefezabilitatea, deşi ar trebui să se lucreze direct pe studiul de fezabilitate. Cred că nu îi interesează să facă grupul nou, pentru că nu este altă explicaţie pentru această tergiversare”, a spus Hoară.

Vizualizări: 150

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: