Proiectul de extindere a Carierei Seciuri, blocat de vâlceni

Extinderea Carierei Seciuri spre Olteţ este blocată, deocamdată, de o serie de întâmpinări făcute de mai mulţi proprietari din Vîlcea, nemulţumiţi, cel mai probabil, de banii oferiţi pentru terenurile din perimetru. În aceste condiţii a fost formată o comisie de soluţionare, condusă de secretarul de stat Maricel Popa, din care fac parte şi patru proprietari din Vîlcea. La Seciuri au mai rămas circa 250 de salariaţi care se află în şomaj tehnic pentru a doua lună.

Extinderea perimetrului Carierei Seciuri spre Olteţ ar putea avea loc, până la urmă, judecând după apariţia unui proiect de hotărâre aflat în dezbatere publică pe site-ul Departamentului Energiei. Angajaţii de la Seciuri sunt în şomaj tehnic de o lună şi aşa vor rămâne şi în noiembrie, cu puţine speranţe că vor mai avea un loc de muncă. Intenţii par să existe pentru continuarea activităţii de la Roşia de Amaradia, dar birocraţia e mare.

16 despăgubiţi din Gorj

Pe 30 octombrie a fost publicat un proiect de hotărâre privind constituirea unei comisii de soluţionare a unor contestaţii formulate de proprietarii caselor din zonă împotriva dezvoltării carierei Berbeşti. Din nota de fundamentare reiese că CE Oltenia a început demersurile de expropriere prin notificarea a 200 de persoane, dar au fost câţiva proprietari care au formulat întâmpinări împotriva lucrării "Menţinerea şi dezvoltarea capacităţii de producţie in câmpul minier Amaradia-Taraia, etapa a II-a, carierele Berbeşti si Olteţ, judeţul Vâlcea". În aceste condiţii, legea impune definitivarea măsurilor de expropriere prin constituirea unei comisii pentru soluţionarea întâmpinărilor acestor proprietari, înregistrate la Primăria comunei Alunu. Comisia a fost formată şi din ea fac parte şi proprietari.

Acest proiect presupune achiziţionarea unor suprafeţe de teren în faţa fronturilor de lucru ale celor patru utilaje de 4 ha lunar, astfel încât până la epuizarea rezervelor de lignit necesarul de terenuri se estimează la suprafaţa de 500, 80 ha. De asemenea, pentru realizarea tehnologiei de depunere a sterilului rezultat din activitatea de extracţie este necesar de achiziţionat o suprafaţă de teren de  43,70 ha, se mai arată în proiect.

Pe lângă aceste suprafeţe de teren se impune şi cumpărarea a 78 de gospodării, dintre care 62 de pe raza comunei Alunu, judeţul Vâlcea şi 16 de pe raza comunei Roşia de Amaradia, judeţul Gorj.

Vizualizări: 145

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: