FP a blocat ieri externalizarea carierelor din CE Oltenia

Conducerea CE Oltenia a aflat abia ieri că nu poate face nici divizarea societăţii, nici fuziune, nici preluare de active de la alte societăţi în contul unor datorii, fără acordul tuturor acţionarilor. Asta pentru că actul constitutiv al societăţii condiţionează astfel de decizii de votul a 90% din acţionari, ori Fondul Proprietatea deţine un pachet 21,5%. FP a votat ieri, în AGA, împotriva divizării CE Oltenia, adică a separării exploatărilor miniere Husnicioara şi Berbeşti în societăţi separate. Fondul s-a opus anterior şi altor decizii, cum ar fi preluarea grupului pe gaze de la Brăila sau a termoficării din Craiova. Cu toate acestea, necunoscând legea şi actul constitutiv, conducerea CE Oltenia a continuat demersurile, finanţând tot felul de studii, deplasări etc. Cel puţin două miliarde de lei vechi au fost cheltuiţi după respingerea acestor proiecte, susţin surse din complex.

Fondul Proprietatea (FP) a votat ieri împotriva divizării CE Oltenia, iar externalizarea celor două cariere din Vîlcea şi Mehedinţi este blocată. Fondul votase anterior şi împotriva preluării grupurilor pe gaze de la Brăila, în contul unor datorii pe care Termoelectrica le are către CE Oltenia. Abia în şedinţa de ieri, reprezentanţii companiei au aflat că votul împotrivă din partea Fondului îi împiedică să-şi continue demersurile.

Fondul Proprietatea are 21,5% din acţiuni. O prevedere a actului constitutiv al CE Oltenia, coroborată cu un articol din legea societăţilor comerciale, nu permite CE Oltenia să continue demersurile, fără votul FP.

Astfel, articolul 239 din Legea 31 a societăţilor comerciale, care se referă la fuziunea şi divizarea societăţilor comerciale, spune că „Fuziunea sau divizarea se hotărăşte de fiecare societate în parte, în condiţiile stabilite pentru modificarea actului constitutiv al societăţii“. Dacă ne uităm în Actul Constitutiv al CE Oltenia, se observă că hotărârile AGA de modificare a acestuia „vor putea fi adoptate numai cu acordul acţionarilor care deţin împreună cel puţin 90% din numărul total de drepturi de vot“.

CE Oltenia va trece la negocieri cu Fondul

Membrii AGA din Complexul Oltenia au discutat ieri atât despre faptul că divizarea nu se poate face fără votul a 90% dintre acţionari, cât şi faptul că Directoratul nu ar trebui să cheltuiască în continuare bani pentru preluarea grupului de la Brăila, pentru că tranzacţia nu poate fi finalizată în condiţiile respingerii de către FP. Preluarea grupului ar însemna deschiderea unui punct de lucru la Brăila, care ar trebui prins în actul constitutiv. Pentru a ieşi din impas şi a justifica banii cheltuiţi după respingerea la vot, conducerea CE Oltenia şi-a propus reluarea discuţiilor cu reprezentanţii Fondului, pentru a-i convinge că soluţiile propuse sunt bune pentru companie.

Conducerea CE Oltenia acceptase să preia un grup pe gaze de la Brăila în contul unor creanţe de 35 de milioane de RON pe care le are de recuperat de la Termoelectrica, societate aflată în insolvenţă. Mai mult, CE Oltenia dădea şi 8 milioane de RON peste, dar prelua şi cei 300 de salariaţi. Problema este că respectivul grup nu funcţionează de doi ani, iar CE Oltenia a aprobat cheltuirea unor sume pe studii, deplasări, etc., în vederea găsirii de soluţii pentru pornirea grupului. Unele cheltuieli au fost făcute după votul împotrivă dat de Fondul Proprietatea şi rămâne de văzut cum pot fi justificate.

Vizualizări: 186

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: