Proiectul implementat de Aparegio, urmărit de Guvernul României

Proiectul implementat de Aparegio la nivelul județului Gorj, prin care se urmărește extinderea și reabilitarea sistemelor de apă și apă uzată a fost luat în vizor de Guvernul României din cauza ritmului redus de execuție al lucrărilor. Din cauza întârzierilor acestui proiect, județul Gorj a fost introdus pe o listă a Guvernului cu 60 de proiecte finanțate de UE, care vor fi urmărite prioritar.

În trei ani de zile, doar 22% din lucrările proiectului implementat de Aparegio SA, ”Extindere și reabilitare sisteme de apă și apă uzată în județul Gorj, în localitățile Târgu Jiu, Motru, Bumbești-Jiu, Târgu-Cărbunești și Țicleni” au fost finalizate, deși termenul limită este anul 2012. Acesta este și motivul pentru care acest proiect, cu o valoare de  90,75 milioane euro, a fost pus pe lista neagră a Guvernului, împreună cu alte 59 de proiecte, urmând ca ritmul lucrărilor să fie urmărite săptămânal. Conform datelor prezentate, proiectul implementat de Aparegio are o valoare de 90,75 milioane euro. Contribuția UE în acest proiect este de 74, 37 milioane euro, iar contribuția bugetului de stat este de 11,37 milioane euro și a bugetului local de 1,75 milioane euro. Beneficiarul contribuie la rândul său cu  3,25 milioane euro. Contractul de finanțare a fost semnat pe 28 noiembrie 2008, iar data finalizării implementării este 28 decembrie 2012. La ora actuală, după trei ani de la data implementării, proiectul a fost finalizat doar în proporție de 22%, realizările așteptate la 31 decembrie 2012 fiind de 64,23%.

OBIECTIVE

Obiectivele urmărite în acest proiect sunt asigurarea serviciilor de apă și canalizare la tarife accesibile, asigurarea calității corespunzătoare a apei potabile în toate aglomerările umane, îmbunătățirea calității cursurilor de apă, îmbunătățirea gradului de gospodărire a nămolurilor provenite de la stațiile de epurare a apelor uzate și crearea de structuri inovatoare și eficiente de management al apei.

LISTA

Din cauza întârzierilor acestui proiect, județul Gorj a fost introdus pe o listă a Guvernului cu 60 de proiecte finanțate de UE, care vor fi urmărite prioritar. Majoritatea se află la un stadiu de execuție cu puțin peste 0%, deși valoarea acestora depășește 7 miliarde euro. Ritmul de implementare al proiectelor va fi atent monitorizat pentru ca ritmul lucrărilor să avanseze măcar cu 5-10% până la sfârșitul anului viitor.

Vizualizări: 142

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: