Proprietari de terenuri, despăgubiți de CE Oltenia

Peste 200 de gorjeni au primit luni, 21 august, bani de la CE Oltenia, pentru terenurile pe care le dețin și pe care nu le pot cultiva, pentru că sunt afectate de lucrările din minerit. CE Oltenia a acordat în jur de 1.100 de lei/hectar.

Proprietarii suprafețelor de teren afectate de activitatea minieră au mers luni la sediul carierei Seciuri unde au primit sumele aferente anului 2016. Au fost prezenţi circa 180 de proprietari din Roşia de Amaradia și alți 30 de la Bustuchin. „Avem o acțiune la Seciuri, la fostul sediu al carierei miniere, de distribuire a sumelor către cetățeni, care reprezintă uzufruct. Casierul de la complex este la noi, așa am stabilit, i-am anunțat pe cetățeni. La noi avem peste 200 de hectare afectate. S-a cerut producția estimată de la Direcția Agricolă și în funcție de producție, s-a făcut un calcul. CE Oltenia acordă undeva la 1100 lei pe hectar. Pentru 2017, cetățenii vor primi banii probabil anul viitor. Doar în 2-3 cazuri mai sunt restanțe din anii anteriori, cetățenii au făcut acțiuni în instanță și se judecă”, a declarat Liviu Cotojman, primarul comunei Roșia de Amaradia. 

Autoritățile locale speră ca CE Oltenia să redeschidă cariera Seciuri cât mai repede, astfel încât terenurile afectate în trecut de activitatea minieră să fie redate cât mai repede cetățenilor. Acum este o groapă imensă, spun autoritățile locale. „La ultima discuție pe care am avut-o cu domnul director al CEO, acum vreo trei săptămâni, mi-a confirmat că se lucrează la acest proiect. Este în avantajul celor de la Complexul Energetic de a pune în aplicare această strategie, în ideea că nu vor mai fi nevoiți să plătească uzufruct an de an la cetățeni pentru că țin acolo o groapă care, prin structura ei, afectează comunitatea noastră. În fiecare zi se surpă pământul de pe margine, se mărește groapa și lucrul acesta va dăuna satelor Seciuri și Ruget, va favoriza apariția alunecărilor care înaintează spre sat, dar și spre gospodăria noastră de apă din Ruget”, a mai spus primarul comunei Roșia de Amaradia.  

Vizualizări: 722

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: