Proprietarii de locuinţe, obligaţi să obţină certificat energetic

Gorjenii, proprietari de locuinţe, nu îşi vor mai putea vinde sau închiria imobilele în condiţiile în care nu vor deţine un certificat energetic al clădirilor. Certificatul, devenit obligatoriu începând cu data de 19 iulie, va trebui prezentat notarilor în momentul încheierii unei tranzacţii. Pentru un astfel de certificat oamenii vor trebui să scoată din buzunar câteva sute de lei. Reprezentanţii agenţiilor imobiliare nu se tem de faptul că acest document le va reduce numărul de clienţi. Ba mai mult, cred că certificatul energetic va fi la fel de obligatoriu ca şi poliţele de asigurare a locuinţelor, în momentul de faţă acestea devenind opţionale, întrucât majoritatea gorjenilor au imobilele neasigurate.

Certificatul energetic al clădirilor a devenit obligatoriu de la sfârşitul săptămânii trecute. Astfel că apartamentele sau casele nu vor mai putea fi vândute ori închiriate fără acest document. Certificatul de performanţă energetică este întocmit pentru clădirile care se construiesc, se vând, se închiriază sau sunt supuse renovărilor majore. În certificatul de performanţă energetică a clădirii sunt cuprinse date privind consumul de energie al unei clădiri sau al unei unităţi de clădire. Performanţa energetică a clădirii se exprimă printr-o notă, de la 1 la 100, care este cu atât mai mare cu cât clădirea are o eficienţă energetică mai ridicată. Potrivit noilor reguli, proprietarul sau administratorul unei clădiri sau unităţi de clădire (apartament) va fi obligat să pună la dispoziţia potenţialului cumpărător sau chiriaş, anterior perfectării contractului, o copie a certificatului energetic, astfel încât acesta să ia cunoştinţă despre performanţa energetică a clădirii. Totodată, în anunţurile de vânzare sau închiriere, proprietarul ori administratorul clădirii sau apartamentului va da şi informaţii din certificatul energetic. La încheierea contractului de vânzare-cumpărare, proprietarul este obligat să îi dea cumpărătorului certificatul energetic în original.

Contractele încheiate fără certificat sunt nule

Potrivit conducerii Direcţiei de Taxe şi Impozite Locale Târgu Jiu, certificatul trebuie prezentat inclusiv notarului în momentul încheierii contractului de vânzare-cumpărare sau închiriere. „Primăriile nu au nici un rol în această problemă. Aici intervin notarii care trebuie să le ceară vânzătorilor de imobile să prezinte certificatul energetic”, a declarat Mariana Budulan, directorul Direcţiei de Taxe şi Impozite Locale.

Contractele de vânzare-cumpărare sau închiriere încheiate în lipsa certificatului energetic sunt supuse nulităţii relative şi pot fi atacate în justiţie de către părţile care au încheiat documentul sau de către terţi. De asemenea, la data înregistrării contractului de vânzare-cumpărare, respectiv de închiriere, proprietarul este obligat să depună la organul fiscal competent o copie a certificatului energetic.

Sute de lei scoase din buzunar

Certificatul de performanţă energetică se elaborează şi se eliberează de către auditorul energetic pentru clădiri, la solicitarea investitorului, proprietarului sau administratorului clădirii ori unităţii de clădire. Potrivit site-ului Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, la nivelul judeţului Gorj au fost atestaţi, până la data de 8 iulie, un număr de 24 de auditori energetici. Proprietarul sau administratorul trebuie să deţină şi să pună la dispoziţia auditorului energetic planurile clădirii sau apartamentului, din Fişa de cadastru OCPI sau din contractul de vânzare-cumpărare, precum şi informaţii legate de istoricul clădirii, inclusiv modificări de spaţiu, de funcţiune şi reparaţiile. Pentru   un certificat energetic proprietarul unui apartament trebuie să scoată din buzunar 200-300 de lei, ca să poată încheia contractul de vânzare-cumpărare. Preţul va fi mai mare în cazul certificatului energetic pentru o casă, acesta variind în funcţie de suprafaţa sa.

Ce spun agenţii imobiliari

Reprezentanţii agenţiilor imobiliare nu se tem de faptul că documentul le-ar putea reduce numărul de clienţi. Ba mai mult, spun că acest certificat ar putea fi deveni la fel de „obligatoriu” ca şi poliţele de asigurare. „Acest certificat energetic al clădirilor exista şi până acum, însă le trebuia doar persoanelor care îşi cumpărau locuinţă prin Programul „Prima Casă”. Ideea obligativităţii acestui certificat se vehicula de mai mult timp, însă începând cu data de 19 iulie se impune tuturor proprietarilor care îşi vând sau închiriază locuinţa. Noi, ca agenţie imobiliară, informăm oamenii că la încheierea contractului de vânzare trebuie să aibă şi certificatul energetic. Rămâne de văzut dacă se va cere într-adevăr ori va deveni la fel de obligatoriu ca şi poliţele de asigurare a locuinţelor. La început, s-a vorbit foarte mult de poliţele de asigurare obligatorie, dar apoi doar foarte puţini oameni şi-au asigurat locuinţele”, a declarat Marian Dumitraşcu, reprezentantul Agenţiei Imobiliare „Casa Ta”.

ÎNŞTIINŢĂRI

Potrivit informaţiilor transmise de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale, la nivelul Târgu Jiului doar 500 de persoane şi-au asigurat locuinţele. Până în momentul de faţă, primăria a trimis aproximativ 700 de notificări celor care nu deţin poliţe de asigurare. „Potrivit datelor transmise de PAID, în jur de 500 de locuinţe din Târgu Jiu ar fi asigurate. Numărul lor este însă ceva mai mare întrucât sunt şi persoane care au încheiat asigurări facultative. Până în prezent, am trimis 720 de notificări persoanelor care nu şi-au asigurat locuinţele, însă am sistat această acţiune din cauză că cheltuielile sunt mari şi nu mai avem prevedere bugetară în acest sens”, a declarat Mariana Budulan.                

VALABILITATE

Certificatul de eficienţă energetică este valabil 10 ani de la data eliberării, cu excepţia situaţiei în care, pentru clădirea sau unitatea de clădire la care există certificat în valabilitate, se efectuează lucrări de renovare majoră, care modifică consumurile energetice ale acesteia.

Vizualizări: 507

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: