Prorectorul Mihai Cruceru, confirmat rector interimar la UCB

Prorectorul Universităţii „Constantin Brâncuşi” (UCB), Mihai Cruceru, a fost confirmat rector interimar de Ministerul Educaţiei. La doar câteva zile după ce Adrian Gorun a fost reales rector de comunitatea academică, prorectorul Cruceru a fost numit ordonatorul de credite al UCB. În acelaşi timp candidatura profesorului universitar Adrian Gorun, care a fost reales rector pe 13 februarie, a fost contestată la Ministerul Educaţiei şi la Instituţia Prefectului Gorj de profesorii Dorel Chiriţescu şi Lazăr Popescu.

Săptămâna trecută, la doar câteva zile după ce preşedintele Senatului UCB, Adrian Gorun, a fost reales rectorul universităţii târgujiene, prorectorul Mihai Cruceru a primit din partea Ministerului Educaţiei decizia prin care este numit ordonator de credite al acestei instituţii de învăţământ. „Am atribuţii de rector interimar prin decizia domnului Gorun, iar din partea Ministerului Educaţiei am primit decizia de ordonator de credite al UCB”, spune Mihai Cruceru. Prorectorul Mihai Cruceru va reprezenta universitatea şi devine ordonator de credite până la confirmarea noului rector de ministrul Educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului. În acelaşi timp, candidatura profesorului universitar Adrian Gorun este contestată de contracandidatul la funcţia de rector, Dorel Chiriţescu, precum şi de un fost profesor al universităţii, actualmente cadru didactic al Universităţii „Titu Maiorescu”, Lazăr Popescu.

Contestaţie la Ministerul Educaţiei

Profesorul Dorel Chiriţescu a contestat săptămâna trecută la Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului candidatura profesorului Adrian Gorun, ales recent rector de comunitatea academică din UCB. „Am depus o contestaţie la Ministerul Educaţiei, contestaţia este fundamentată pe lege şi pe materialele care confirmă calitatea de rector în mandatele 2006-2008 şi 2008-2012 pentru Adrian Gorun. Sper ca ministrul Educaţiei, Cătălin Ovidiu Baba, să-şi respecte cuvântul dat către instituţiile universitare din România în decembrie 2011, în care spune că rectorii aflaţi la un mandat şi la o fracţiune de mandat nu pot fi confirmaţi în funcţie, aşa cum e şi cazul de la Târgu Jiu. Sper să intrăm în legalitate şi să facem alegeri corecte”, menţionează Dorel Chiriţescu, contracandidatul lui Adrian Gorun la funcţia de rector.

Lazăr Popescu, contestaţie la Prefectură

Dorel Chiriţescu nu este însă singurul care a contestat această candidatură. Profesorul de la Universitatea „Titu Maiorescu” a depus o petiţie la sediul Prefecturii judeţului Gorj. „Având în vedere că Instituţia Prefectului veghează la respectarea legii în judeţ am sesizat joi, 16 februarie, nelegalitatea candidaturii cetăţeanului Adrian Gorun, urmând ca Prefectura Gorj să trimită mai departe ministerului de resort această sesizare. Senatul a încălcat legea şi trebuie să plătească. Există şi o lege a răspunderii instituţionale, iar instituţia riscă să fie dizolvată sau să o ia de la capăt”, spune profesorul Lazăr Popescu.

Reprezentanţii Instituţiei Prefectului au confirmat existenţa unei sesizări prin care candidatura profesorului universitar Adrian Gorun este contestată. „Petiţia a fost depusă la Prefectura judeţului Gorj joi, este în lucru şi o să primească răspuns în 30 de zile. Dacă nu este de competenţa noastră va fi direcţionată spre alte instituţii”, afirmă Alina Iordăchescu, purtător de cuvânt în cadrul Prefecturii Gorj. Prin sesizarea făcută profesorul Lazăr Popescu speră la o schimbare. „Voi aştepta răspunsul pentru că sper că societatea aceasta vrea să se îndrepte. Nu cred că ministrul Educaţiei îl va valida. Dacă îl va valida îşi asumă această ilegalitate, dar mă îndoiesc că o va face”, mai menţionează Lazăr Popescu.

CALENDAR

Conform calendarului alegerilor, azi, 20 februarie 2012, va fi înaintat către Ministerul Educaţiei dosarul aferent alegerilor în vederea emiterii Ordinului Ministrului de confirmare a rectorului. Potrivit Cartei UCB rectorul ales este confirmat prin ordin al ministrului Educaţiei în termen de 30 de zile de la data validării alegerilor de către Senatul universitar, iar pe calendar în intervalul 21 februarie-1 aprilie 2012.

Vizualizări: 180

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: