PSD a câștigat bătălia, dar simte cum va pierde războiul

Procentele PSD-ului de la europarlamentare au fost mult mai puțin impresionante decât se anunța în exit poll-uri și cu siguranță mult sub ceea ce sperau liderii partidului. Cu 37,5% pentru un partid care oricum e peste liderul său în sondaje, este evident faptul că Victor Ponta nu are nici o șansă la prezidențiale în cazul tot mai plauzibil al unei mari uniuni a forțelor de dreapta.

Dovada sentimentului de ratare a fost clară. Nu doar că PSD-ul nu a deschis nici o șampanie după anunțarea rezultatelor, dar Ponta chiar a ieșit cu o declarație mieroasă de om care își simte sfârșitul aproape: a încercat să profite de procentul mult sub așteptări al PNL și să-i cheme din nou, pe ultima sută de metri, cu ultimele resurse, pe liberali alături de el. Știe că fără ei nu are nici o șansă. Din păcate pentru Victoraș, asta o știu și liberalii. Urmarea? Previzibilă: în congres, liberalii au votat covârșitor pentru excluderea din viața partidului a lobiștilor reunirii cu PSD, Tăriceanu și Stroe. Antonescu își dă o demisie de fațadă (probabil va fi revotat la congresul extraordinar de peste 30 de zile), Johannis nici nu apare și-și conservă imaginea ascuns în biroul său de la Sibiu, iar PNL-ul devine colegă cu PDL-ul în ”marea familie a popularilor europeni”. Întrebat dacă gestul lor de a trece la PPE presupune și o viitoare alianță cu PDL-ul, Antonescu o spune mai răspicat ca oricând: ”Nu discutăm încă despre alianțe, dar este nevoie de coagularea dreptei”.

Paradoxal, fărâmițarea partidelor de dreapta poate avea efecte incredibil de benefice pentru alegerile prezidențiale. Conștienți, după eșecurile pe cont propriu, că trebuie să renunțe la ego pentru binele comun, nume ca Mihai Răzvan Ungureanu, Crin Antonescu, Elena Udrea sau Vasile Blaga realizează că au o șansă mare: aceea ca din tot mai multe partide tot mai mărunte să facă o coaliție mai feroce decât a fost pe vremuri alianța DA. Am râs mult de scindarea dreptei, dar dacă a fost ideea lui Traian Băsescu, începe să semene tot mai mult cu o mișcare de geniu. Împotriva PSD-ului e greu să te lupți cu un singur lup tânăr. Dar cu mai mulți lupi împrăștiați în calitate de lideri ale propriilor partide, cu toții atacând în haită jugulara lui Viorel, șansele acestuia de a rămâne în viață la sfârșitul încleștării sunt tot mai mici. Cine va candida din partea dreptei, însă? Rămâne de văzut. După toate aparențele, un singur nume ar trece și proba acceptării de către toate partidele din zona de dreapta, și pe aceea a electoratului: Klaus Johannis.

Vizualizări: 127

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: