PSD, boicot pentru Caragea

Senatorii PSD au boicotat ieri şedinţa comisiei de Apărare, unde erau aşteptaţi pentru audieri şapte actuali şi foşti ofiţeri din Inspectoratul de Poliţie Judeţean Gorj, care doreau să vorbească despre abuzurile şefului IPJ Gorj, Viorel Caragea. Senatorii PNL şi PDL care i-au ascultat pe ofiţeri au fost de-a dreptul şocaţi de cele auzite, Inspectoratul de Poliţie părând, din descrierea unora, mai degrabă un grup infracţional. Adevărul va fi probabil aflat abia după ce vor fi audiate toate părţile, iar Viorel Caragea a ieşit până acum basma curată din peste o sută de plângeri ale subordonaţilor, depuse ori la Parchet, ori la IGPR, ori la Ministerul de Interne.

Că Viorel Caragea este de ani buni protejat de Ponta, nu este un secret pentru nimeni. Iar doi dintre senatorii care au fost la audieri ştiu bine asta. Mă refer la foştii miniştri de Interne ai PD-L, Vasile Blaga şi Traian Igaş, care ştiu bine în ce condiţii au muşamalizat în mandatele lor plângerile venite la adresa lui Caragea. Blaturile dintre Ponta şi PD-L au existat permanent în ultimii ani, cu privire la interese punctuale pe care actualul premier le avea în Gorj, pe vremea când era doar deputat. În cercurile politice locale se ştie că Ponta, Călinoiu şi Cârciumaru au tranşat cu Blaga subiectul Caragea, când fostul ministru îşi propusese să ia măsuri la Gorj.

Interesant este însă faptul că senatorii PSD au boicotat cu intenţie lucrările comisiei, tocmai pentru că ştiau că sunt aşteptaţi cei şapte foşti şi actuali ofiţeri de la Gorj. Nici nu este de mirare, câtă vreme Ilie Sârbu, membru în comisie, este socrul lui Ponta, iar senatorul Oprea de la UNPR este naşul. Sârbu a spus ieri că senatorii PSD nu au participat, pentru că ministrul Stroe anunţase că nu vine, fiind programat la o altă comisie, pentru susţinerea bugetului ministerului. Sârbu a spus că în lipsa cvorumului nu au fost audieri, ci discuţii la cafea, încercând pe cât posibil să minimalizeze nemulţumirile ofiţerilor. A spus că este un conflict local, că e normal ca subalternii să fie supăraţi pe şefi. Şi i-a reproşat preşedintelui de comisie, liberalul Dobriţoiu, că a adus subiectul în spaţiul public, în loc să îl păstreze la nivelul comisiei, cum ar fi fost normal.

Ilie Sârbu a mai făcut o remarcă interesantă. A spus că şi dacă ar fi venit ministrul Stroe, PSD ar f ridicat o altă problemă de incompatibilitate, pentru că unul dintre senatorii din comisie a fost anchetat de IPJ Gorj. Referirea a fost la senatorul PNL de Gorj, Dian Popescu, care într-adevăr nu are ce să caute într-o comisie, existând premisele să nu fie obiectiv. Dar boicotul PSD în apărarea lui Caragea mi se pare la fel de periculos. Şi pentru a înţelege cum îşi rezolvă Caragea plângerile, vă dau un exemplu recent. Omul de afaceri Mihai Râmescu a făcut plângere penală împotriva lui Caragea, a intrat şi în greva foamei, a fost supus unui linşaj mediatic, poliţia a făcut dosare penale unor membri din familie şi, sub presiunea şantajului, a declarat la Parchet că nu îşi mai susţine plângerea. Procurorii au dat NUP pentru Caragea, fără să îşi pună problema că Râmescu a fost şantajat. Sau dacă nu a fost, nu trebuia Râmescu să dea socoteală pentru că pune atâţia oameni ai legii la muncă, timp de mai multe luni, pe plângeri făcute la mişto?

Vizualizări: 177

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: