PSD – învingător, PDL – câştigător

Biroul Electoral Judeţean Gorj a încheiat ieri centralizarea voturilor exprimate la scrutinul de duminică, rezultatele arătând că PSD are trei mandate câştigate din primul tur, mandate la care îşi va adăuga cel mult unul. În aceste condiţii, după redistribuirea voturilor, PDL va avea doi deputaţi şi un senator, ceea ce face ca democrat-liberalii să fie în postura de a avea un număr triplu de mandate faţă de acum patru ani, asta în condiţiile în care mulţi vor să menţină dominaţia roşului într-un judeţ şi aşa sărăcit şi lipsit de investitori.

Numărarea şi centralizarea voturilor s-a făcut ieri mai repede ca niciodată, poate şi datorită disciplinei de fier de care a dat dovadă preşedintele Biroului Electoral Judeţean, judecătorul Dumitru Păsărin. După o zi şi o noapte de nesomn, membrii BEJ au putut ieri comunica printre primii din ţară rezultatele finale la nivel de judeţ. Deputatul Victor Ponta, fostul prefect Mugurel Surupăceanu şi consilierul judeţean Vasile Popeangă sunt cei trei candidaţi care au avut mai mult de 50% plus un vot pentru a obţine mandatul de parlamentar imediat după numărarea voturilor. Ponta a obţinut 9909 voturi la Târgu Jiu, în colegiul 6, având 51,59% din voturi, în timp ce Surupăceanu a fost votat de 10.030 persoane din colegiul 2, având 50,65% din sufragii. Popeangă a fost votat şi el de 9887 alegători, ceea ce reprezintă 51,43% din voturile exprimate în colegiul 5. Aşadar, dintre toţi, cele mai multe voturi le-a avut fostul prefect, deşi procentul din dreptul său nu este cel mai mare.

Candidaţii PSD conduc şi în alte colegii din Gorj, dar nu şi în colegiului 1 la deputaţi, unde liderul PNL Gorj, Dan Ilie Morega, este pe primul loc, acesta având 35,13% din voturi. Pe următoarele locuri s-au situat în acest colegiu conservatorul Ilie Petrescu, fost senator PRM între 2000 şi 2008, cu 29,76%, şi Adrian Gorun, fost secretar general în Ministerul Educaţiei, cu 27,12%. Până la urmă, „sanatorul Petrecanie” a fost la un pas de o mare surpriză, votul politic din 30 noiembrie ajutându-l să adune „sacul de voturi” despre care vorbea la începutul campaniei electorale şi pentru care nu prea era luat în mod serios pe la Târgu Jiu.

O bătălie extrem de dură s-a dus şi la graniţa cu Mehedinţiul, acolo unde democrat-liberalul Severus Militaru, lider sindical în minerit, a câştigat colegiul 4, din zona Motru, în faţa fostului subprefect PSD Eugen Vâlceanu, un prosper om de afaceri cu interese în minerit, diferenţa dintre cei doi fiind de câteva sute de voturi. Multele miliarde despre care se vorbeşte că le-ar fi cheltuit social-democratul nu l-au ajutat pe acesta să îşi atingă ţelul final. Ambii candidaţi au circa 40% din voturi, Militaru fiind votat de 8622 de persoane, în timp ce pentru Vâlceanu au votat 8368 alegători. Aşadar, câteva sute de voturi au făcut şi vor face diferenţa, semn clar că fiecare vot contează, deşi alegătorul de rând este tentat să creadă exact opusul, mai ales că varianta respectivă este şi cea mai comodă pentru cei care în ziua alegerilor preferă să rămână acasă decât să treacă pe la urne.

PDL Gorj are şanse să obţină, la redistribuire, un mandat de deputat şi în colegiul 3, pe zona de sud a judeţului, acolo unde liderul interimar al filialei, Cosmin Mihai Popescu, a obţinut 35,52% din voturi, fiind clasat însă pe locul 2, după candidatul PSD Scarlat Iriza, fost deputat între 2000 şi 2004, care a obţinut aproape 45,5% din voturi. Şi despre Iriza se spune că a folosit multe miliarde de lei vechi, de la manele şi tricouri până la un „laborator PSD” pe patru roţi, fostul deputat făcând cam tot ce i-a stat în putinţă pentru a-şi reînnoi mandatul pierdut acum patru ani, deşi se pare că nici de data aceasta nu a fost să fie.

Cele două mandate de senator de la nivel de judeţ vor fi împărţite, cel mai probabil, între PSD şi PDL. Fostul prefect social-democrat Toni Greblă a obţinut în colegiul doi 49,63% din voturi, devansându-l pe candidatul PDL Liviu Andrei, care a fost votat de 31,01% din alegători. Colegiul 1 a fost şi el dominat de senatorul PSD Ion Florescu, care a fost votat de 42,22% dintre alegători, în urma repartizării voturilor acesta urmând însă să piardă mandatul în faţa candidatului PDL Ion Ruşeţ, lider sindical în minerit, care a obţinut 35,12% din voturi.

La nivel judeţean, pentru Camera Deputaţilor, au fost exprimate 120.975 de voturi valabile, Alianţa PSD+PC obţinând 53739, PDL – 37890, iar PNL doar 18093. Pentru Senat au fost înregistrate 120655 voturi valabil exprimate, din care Alianţa a obţinut 55282, PDL – 40039, iar PNL numai 15.855. Votul din 30 noiembrie nu le-a mai permis deputaţilor Pantelimon Manta, PNL, Marcel Romanescu, PDL, şi Marcu Tudor, PRM, să îşi reînnoiască mandatele, fiecare dintre aceştia candidând în colegii diferite. De asemenea, în colegiul 6 la deputaţi, pe zona Târgu Jiu, a candidat fostul lider al PSD Gorj, Nicolae Mischie, care a obţinut 585 de voturi, adică 3,04%.

Biroul Electoral Judeţean Gorj nu a înregistrat nicio contestaţie de la nicio formaţiune politică la finalul procesului de centralizare a voturilor, procesele verbale urmând să fie depuse la nivel central în cursul zilei de azi. Una peste alta, la cum stăteau lucrurile până ieri seară, PSD va avea patru parlamentari, PDL trei, iar liberalii unul singur, care îi revine lui Morega. Procentele arată 44,42% pentru PSD, 31,32% pentru PDL şi 13,96% pentru liberali, la Camera Deputaţilor, în timp ce, la Senat, social-democraţii şi conservatorii au 45,82%, PDL are 33,18%, iar PNL 13,14%. Dacă ţinem cont că PDL a beneficiat de sprijinul minerilor şi energeticienilor, la fel ca şi social-democratul Toni Greblă, putem spune fără a greşi prea mult că alegerile din Gorj au fost câştigate de Federaţia Naţională Mine Energie, condusă de Marin Condescu. FNME nu apare pe nici un buletin de vot, dar a reuşit să îşi impună proprii reprezentanţi în noul Parlament mai bine decât au făcut-o mulţi alţi politicieni, semn că nu degeaba liderii minerilor se ocupă de câţiva ani şi de soarta echipei Pandurii, rezultatele fiind şi aici cel puţin îmbucurătoare pentru ortacul de rând plătitor de cotizaţie.

Vizualizări: 89

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: