Puşcărie mai puţină pentru şefii EM Petrila

Judecătorii Tribunalului Gorj au dat un nou verdict în dosarul în care sunt judecaţi pentru fapte destul de grave foşti şefi ai Exploatării Miniere Petrila, din cadrul Companiei Naţionale a Huilei Petroşani, mină la care, în noiembrie 2008, s-au produs două explozii soldate cu moartea a 13 mineri şi rănirea altor 12, doi dintre cei decedaţi pierzându-şi viaţa ulterior, din cauza rănilor suferite.

Tribunalul Gorj a mai dat un verdict în acest dosar, după ce a trebuit să judece apelul formulat de inculpaţi la verdictul Judecătoriei Târgu Jiu, care a devenit instanţă de fond după ce procesul a fost mutat aici de la Judecătoria Petroşani.

La prima sentinţă magistraţii au decis pedepse de câte şapte ani şi jumătate, respectiv, şase ani şi jumătate, pentru fostul director Aurelian Necula şi, respectiv, foştii săi subordonaţi Gheorghe Roşu şi Dan Ungur, care ocupau funcţiile de inginer şef securitate minieră şi şef al staţiei de salvare minieră. Ultimilor doi li s-au reţinut în sarcină doar victimele din prima explozie, fapt care a făcut ca pedeapsa lor să scadă acum la 4 ani de închisoare, Necula primind şi el pedepse mai mici, care, cumulate, au dus la una de şase ani şi jumătate de detenţie.

Toţi trei au de achitat, împreună cu Compania Naţională a Huilei şi cu EM Petrila diferite daune către rudele celor morţi, către copii acestora sau către minerii răniţi, pentru Roşu şi Ungur judecătorii stabilind acum sume mai mici de plătit, pe măsura implicării lor în acele evenimente. Cei mai mulţi bani, miliarde de lei vechi, ar trebui să-i scoată din buzunar fostul director Aurelian Necula, care va contesta însă verdictul judecătorilor gorjeni, procesul urmând să aibă parte de o decizie finală, cel mai probabil, anul viitor, la Curtea de Apel Craiova.

Vizualizări: 195

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: