Rânca, muntele Discordiei

Eforturile Prefecturii Gorj de a rezolva problema Rânca dintre primăriile Baia de Fier şi Novaci au eşuat încă o dată. În încercarea de a media conflictul, ieri a avut loc o şedinţă cadastrală la care au luat parte şi cei doi primari, însă problema este departe de a fi rezolvată.

“Nu te lăsa nici tu, nici tu, că ai dreptate şi tu şi tu”, cum spune un vechi proverb. Cam aşa stă situaţia între primarul Pantelimon Todea de la Novaci şi Constantin Mihuţescu, primarul de la Baia de Fier. În încercarea de a-i împăca, prefectura Gorj i-a chemat ieri pe amândoi într-o şedinţă unde au participat şi angajaţii Oficiului de Cadastru Gorj. „Problema de la Rânca va fi discutată de această dată cu cei de la Oficiul de Cadastru pe care îi avem alături de noi. Sunt aici şi primarii celor două localităţi, Novaci şi Baia de Fier, care îşi vor expune probleme şi sperăm ca în urma negocierilor purtate să cădem la o înţelegere. Va fi o discuţie lungă şi dacă nu va ceda unul sau altul, nu vom putea rezolva problema”, susţine Marcel Romanescu, subprefectul judeţului Gorj.

“Rânca nu poate avea primărie proprie”

Pantelimon Todea crede cu toată tăria că staţiunea Rânca se află pe terenul comunei Novaci, conform unor documente pe care le are şi e dispus să negocieze cu Mihuţescu, însă numai în favoarea sa. Este de acord chiar şi cu crearea unei administraţii proprii în staţiunea Rânca, însă numai sub tutela primăriei Novaci. “Staţiunea Rânca nu poate avea autonomie în care să fie constituită o primărie şi tot ceea ce presupune, pentru că nici nu are cine vota. Se poate în schimb crea administraţie proprie, care să fie sub tutela primăriei Novaci”, declară Pantelimon Todea, primarul oraşului Novaci.

Baia de Fier se consideră proprietara Râncii

Aceeaşi atitudine a adoptat-o şi Mihuţescu. Acesta a făcut deja câteva împroprietăriri de păduri oamenilor care deţin acte pentru pădurile din zona Rânca, astfel că problemele se complică foarte mult. “Păi eu nu fac cum fac alţii. Le dau oamenilor terenurile pentru care au acte de proprietate. Sunt sute de hectare de teren pe care primăria Novaci vrea să le ia, dar aparţin oamenilor de la Baia de Fier. Ei vin la mine, nu se duc la Novaci să-şi ia pământul”, spune Constantin Mihuţescu, primarul comunei Baia de Fier.

Dorinţa prefecturii Gorj de a rezolva problema pare a nu se realiza prea curând, cu toate intervenţiile miniştrilor care au fost sau care sunt aşteptaţi la Gorj.

Vizualizări: 142

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: