Răniţi mulţi, salvări puţine. Victimele au stat o oră pe asfalt!

Şapte persoane au fost rănite ieri într-un accident care a avut loc la Câmpu Mare, Gorj. Doar patru ambulanţe au fost disponibile, astfel că unii răniţi au stat aproape o oră pe asfalt, aşteptând ca maşinile de intervenţie să revină. Două dintre persoane au fost prinse între fiarele maşinilor şi… din nou ghinion. Generatorul utilajului de tăiere a fiarelor contorsionate nu a pornit din prima. Printre răniţi au fost doi preoţi, din Crasna şi Bălceşti, dar şi o adolescentă de 15 ani. Un bărbat care a intrat în comă a fost preluat de un elicopter SMURD şi dus la Craiova.

Intersecția drumului județean ce face legătura între Târgu Cărbunești şi Săcelu și a celui care duce de la Albeni spre DN 67, la Câmpu Mare, a fost ieri, din nou, scena unui teribil accident rutier, după ce două mașini s-au ciocnit în plin, una dintre ele, condusă de un șofer din Vâlcea, neoprind la semnul STOP instalat în loc vizibil.

Șapte persoane au fost rănite în accidentul respectiv, șase dintre ele ajungând la spital, dar numai după ce unele au trebuit să aștepte și zeci de minute până când au venit salvările să îi transporte la Unitatea de Primiri Urgențe de la Târgu Cărbunești. „Stau de o jumătate de oră aici şi omul acela e încă pe asfalt”, a spus un martor.

Doar patru ambulanţe disponibile

„Mai am două victime, mai am nevoie de maşini”, era apelul disperat al unui cadru medical. Salvările trimise la locul accidentului au fost în număr de 4 după ce apelanții la 112 au aproximat numărul răniților, în realitate mai multe persoane având nevoie de prim ajutor. Noul director al Stației Județene de Ambulanță Gorj, Marinică Niculescu, a fost ieri în prima sa zi de lucru și recunoaște că și dacă i s-ar fi comunicat că sunt 7 răniți nu ar fi avut de unde să trimită mai multe salvări întrucât numărul acestora este insuficient la nivel de Gorj. „A fost și o încurcătură pentru că din informațiile date de cei care au sunat inițial la 112 nu ni s-a spus numărul corect al răniților, dar și dacă ni s-ar fi spus că sunt șase sau șapte persoane, la acel moment tot nu am fi avut de unde să deplasăm mai multe ambulanțe. Lucrăm cu șase echipaje, din care două erau plecate pe teren, la alte cazuri. În situații de urgență putem mobiliza personal suplimentar, dar ieri aduceam oamenii degeaba la sediu pentru că era și ploaie, până îi adunam de acasă trecea o oră și era inutilă mobilizarea lor. Am transportat răniții cei mai grav la spital, iar după aceea mașinile noastre au revenit și au luat și restul răniților, deși am înțeles că unii au fost puși pe mașini de ocazie și transportați, salvările revenind apoi la Târgu Jiu goale. Oricum, necesarul de mașini și personal rămâne o problemă de rezolvat de acum încolo pentru că avem nevoie și de angajați și de salvări pentru a interveni în situații de criză de acest gen”, a menționat noul șef al Ambulanței Gorj.

Şoferul maşinii înmatriculate în judeţul Vâlcea este cercetat penal pentru vătămare corporală din culpă.

GHINION

Două dintre victime au necesitat descarcerare. Intervenţia a fost una grea pentru pompieri, deoarece au fost probleme la generator. „Unul dintre generatoare nu a pornit de prima dată, dar pe autospeciala noastră sunt alte accesorii cu care s-a intervenit, astfel încât să nu le periclităm starea”, a spus Mihai Avramescu, purtător de cuvânt ISU Gorj.

Vizualizări: 129

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: