Raskovic vrea neapărat să înveţe româna

Sârbul din lotul Pandurilor, Milanco Raskovic, este la prima sa aventură în afara ţării dar spune că s-a adaptat perfect la Târgu Jiu. Mereu dinamic şi vorbăreţ,  mereu pus pe glume şi zâmbitor, Milanco are o problemă, aceea că nu se poate exprima în limba română deşi ar dori să comunice cât mai mult cu cei din jur. Chiar şi aşa o face destul de mult vorbind în engleză cu oricine ştie această limbă, iar cu cei care nu ştiu comunică în puţina română pe care a învăţat-o deja sau prin semne, cei din lot apreciind că vorbeşte cel mai mult la echipă. Dacă are ceva de spus şi nu o poate face în engleză, pentru că interlocutorul nu cunoaşte limba, atunci îl strigă imediat la colegul de cameră Simion pentru a-i traduce. Mai nou Raskovic nu-şi mai stresează colegii vorbind foarte mult cu ei ci petrece mult timp în compania ultimilor doi sosiţi, jucătorii sârbi aflaţi în probe, precizând că nu i-a cunoscut anterior dar îi ştie din campionatul sârbesc.

Reporter: Cum sunt pentru tine antrenamentele din acest prim cantonament cu Pandurii?

Milanco Raskovic: Nu pot să spun că e foarte greu acum că abia am început. Sunt antrenamente normale, grele pentru toţi jucătorii, ca de obicei iarna, dar trebuie să le facem dacă vrem să jucăm bine. E normal pentru această perioadă să fie aşa, antrenamente mai intense şi mai multe.

Rep.: Comparativ cu ce făceai tu la Steaua Roşie Belgrad cum e acum?

M.R.: Poate a fost un pic mai greu la Steaua  Roşie dar pot să spun că e cam la fel peste tot. Am făcut aproape toate exerciţiile pe care le face acum antrenorul şi acolo şi nu am de ce să mă plâng că ar fi mai greu.

Rep.: Ai aproape un tur de campionat cu Pandurii, cum a fost această perioadă pentru tine, eşti mulţumit?

M.R.: Turul pentru mine la Pandurii a fost mai dificil, nu sunt mulţumit de cît am jucat dar sunt mulţumit de cum am jucat. Pentru că atunci când am intrat de regulă am  şi am dat gol. Sunt fericit că atunci când antrenorul apelează la mine îmi fac datoria şi înscriu, asta înseamnă că am jucat bine.

Rep.: Ai venit de la o echipă destul de bine cotată la una aproape anonimă, cum a fost această trecere?

M.R.: Normal o astfel de trecere e dificilă. E o diferenţă mare şi e normal pentru că am jucat la cel mai mare club din ţara mea timp de trei ani jumătate. De când m-am născut am iubit acel club şi a fost grea despărţirea de ei. Dar asta e viaţa, am avut probleme cu directorul clubului şi de aceea am venit aici. Toată lumea m-a primit foarte bine şi conducerea şi jucătorii şi toate astea m-au facut să uit de perioada aceea mai dificlă din viaţa mea. Jucătorii de aici m-au ajutat să uit de Steaua Roşie şi să merg mai departe. Eu mă simt foarte bine aici la Pandurii. Pot spune sincer că sunt fericit şi mă simt bine la noua echipă.

Rep.: Ai avut ocazia să mai joci în afara ţării, ai avut probleme de acomodare?

M.R.: Nu, e prima dată când joc în afara ţării dar nu am avut probleme de adaptare aici. Mă înţeleg bine cu toată lumea dar am prieteni mai ales printre jucătorii care vorbesc limba engleză pentru că putem comunica mai uşor. Înţeleg puţin limba română dar e mai dificil să comunic în această limbă. Poate de aceea sunt prieten mai ales cu vorbitorii de engleză Mingote, Simion,  Rus, Stanca, Păcurar şi Vasilache.

Rep.: Ţi-ai luat rămas bun de la Nicolas pe aeroport mai mult timp decât ceilalţi colegi şi aţi discutat, era şi el prietenul tău?

M.R.: Da mi-a părut rău că pleacă şi am vrut să-l încurajez. Mie îmi plac oamenii care zâmbesc iar Nicolas zâmbea continuu şi îmi transmitea acea stare a lui, era vesel tot timpul. În plus noi ne vedeam şi foarte des pentru că apartamentul lui era în aceeaşi zonă cu al meu şi vorbea şi el limba engleză.

Rep.: Antrenorul te-a plasat în cameră cu Simion pentru a învăţa limba română, cum e să înveţi româna cu el, faci progrese?

M.R.: Mă ajută mult faptul că stau cu Simion  în cameră şi în plus el mă ajută şi pe teren. Stă cu mine şi îmi traduce tot ce spune antrenorul şi discutăm despre ceea ce ne spune deci e bine că ne înţelegem. Dar la mine nu e o problemă foarte mare cu limba română, decât că nu pot să mă exprim dar de înţeles înţeleg cam 75 % din ce se spune. Chiar vreau să învăţ limba şi ştiu că e absolut necesar de aceea am şi cerut profesor de limbă engleză ca să mă înveţe româna pentru că eu vorbesc foarte bine engleză. Dar am avut probleme de când clubul a angajat profesoara de engleză n-am făcut foarte multe ore pentru că era foarte ocupată fiind profesoară la un liceu. De aceea aş dori să caut o persoană mai puţin ocupată să învăţ cât mai repede româna.

Vizualizări: 81

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: