Rătăciţi în munţi, în căutarea fructelor de pădure

Fie că pleacă în căutarea fructelor de pădure sau a senzaţiilor tari, numărul turiştilor rătăciţi pe munţi este în continuă creştere. În ultima perioadă au existat patru cazuri de persoane sau grupuri de persoane care s-au rătăcit în Parâng pentru că s-au abătut de la traseele marcate. Şeful Salvamont Gorj, Sabin Cornoiu, spune că în această perioadă afluxul turiştilor este în creştere, un motiv fiind şi accesibilitatea oferită de şoseaua Transalpina.

Au abandonat traseele marcate şi s-au rătăcit în munţi. Este vorba despre patru turişti care efectuau drumeţi în Munţii Parâng. „Cei patru turişti s-au despărţit. Doi dintre ei au ajuns foarte târziu la locul de întâlnire şi au cerut sprijinul Salvamontului. Cei doi, care nu erau de găsit, au ajuns la punctul de întâlnire la jumătatea nopţii. Sunt turişti care abordează noi trasee şi ies de pe cele marcate”, spune Sabin Cornoiu, şeful Salvamont Gorj.

Afluxul turiştilor în această perioadă a crescut foarte mult datorită accesibilităţii pe care o oferă şoseaua Transalpina. „Aceştia au posibilitatea să ajungă la o zonă înaltă pe un drum rutier accesibil şi de acolo întreprind drumeţii în masivul Parâng. Problema apare din cauza stării proaste a marcajelor de pe partea nordică a munţilor Parâng, zonă care aparţine judeţului Vâlcea”, explică Sabin Cornoiu.

Acesta mai specifică faptul că în zona judeţului Gorj marcajele  se prezintă în condiţii foarte bune, însă apar probleme atunci când turiştii se îndepărtează de aceste trasee, în căutarea unor noi locuri pe munte.

Afinarii dau bătăi de cap salvamontiştilor

Bătăi de cap le dau salvamontiştilor şi căutătorii de afine, în număr mare în această perioadă. Chiar dacă se anunţă vreme rea, afinarii nu stau acasă, ci se aventurează în zone greu accesibile în căutarea fructelor de pădure. Aceştia nu mai găsesc drumul de întoarcere şi sună la Salvamont. Sabin Cornoiu spune că de nenumărate ori aceştia cer sprijinul echipelor de la Salvamont pentru a-i recupera din zone dificile. „Se bagă pe toate râpele şi ne solicită sprijinul pentru a-i recupera. Activităţi de acest gen o să fie toată vara, având în vedere că după afine o să vină vremea zmeurii şi a ciupercilor”, mai menţionează şeful Salvamont Gorj.

Vizualizări: 150

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: