Răuţ, miliardar din prime

Ion Răuţ, fostul director de resurse umane al CE Turceni, specialist în tot felul de „turnătorii“ la adresa altor persoane cu funcţii în minerit şi energie, a făcut vineri o nouă „dezvăluire“. Răuţ a spus despre Daniel Burlan, directorul general al SNLO, că în anul 2006 a încasat de la societatea lignitului „o primă de sute de milioane“, ca urmare a realizării unui profit despre care spune că nu ar fi real. „Este vorba de un profit pe care SNLO l-a înregistrat în 2006 nu care urmare a unor performanţe manageriale, ci pentru că societatea a beneficiat de un ajutor de stat“, spune Răuţ. Întrebat dacă ştie concret câte sute de milioane a primit Burlan, Răuţ a răspuns „nu ştiu exact“. Întrebat dacă a beneficiat şi el de astfel de prime, fostul director a spus cu o jumătate de gură: „Am luat şi eu“. Întrebat cât, a spus „tot de ordinul sutelor de milioane, dar noi la Turceni am avut performanţe reale“. Iată deci o dezvăluire cu jumătăţi de măsură, făcută de Răuţ într-un stil pe care probabil îl stăpâneşte bine de pe vremea când era securistul Întreprinderii Miniere Turceni.

Am cerut de la Complexul Energetic Turceni o situaţie a primelor de care a beneficiat Ion Răuţ în 2008, în calitatea sa de director de resurse umane. Ei bine, pentru Răuţ numai prima de performanţă încasată în vara anului trecut s-a ridicat la suma de 91.668 RON (brut). Răuţ a mai beneficiat şi de alte prime, legate de negocierea contractului colectiv de muncă pe unitate, pe ramură etc, astfel că în total primele încasate de acesta anul trecut se ridică la 106.668 RON. Asta înseamnă mai mult de un miliard de lei vechi numai din prime, în timp de câştigul brut total al lui Răuţ pe anul trecut, de la CE Turceni, se apropie de trei miliarde de lei vechi. De menţionat ar mai fi şi faptul că Răuţ a beneficiat de prime şi în 2007, deşi atunci nu avea contract de performanţă, cuantumul fiind mai mic, de doar 22.000 RON.

Răuţ nu a văzut iată bârna din ochiul lui, dar a văzut bineînţeles paiul din ochiul lui Burlan. Acesta din urmă ne-a declarat că pentru rezultatele din 2006 a beneficiat de o primă de 200 milioane de lei vechi, deci de patru ori mai puţin decât a luat Răuţ în 2008 pentru rezultatele din 2007. Asta în condiţiile în care Burlan era director general la SNLO, iar Răuţ director de resurse umane la CE Turceni. Mai mult, toate veniturile obţinute de Burlan în 2006, adică salariu şi prime, totalizează 720 de milioane de lei vechi, mai puţin decât prima de performanţă a lui Răuţ. Cât priveşte profitul SNLO pe 2006, despre care Răuţ spune că nu ar fi real, ci bazat pe ajutoare de stat, Burlan reaminteşte faptul că profitul a fost de 1200 de miliarde de lei vechi, iar alocaţia bugetară venită ca ajutor de stat pentru realizarea unor investiţii a fost puţin peste 640 de miliarde.

Una peste alta, şi Burlan, şi Răuţ au câştigat bani frumoşi, legal, pentru merite pe care nu le putem noi evalua. Dar putem să ne întrebăm, retoric desigur, cum poate Răuţ să facă pe lupul moralist, în condiţiile în care şi-a umflat buzunarele chiar mai mult decât cei pe care îi arată cu degetul?

Vizualizări: 98

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: