Rechinii și adevărații ucigași

Știți de când sunt rechinii aici, pe Pământ? De 450 de milioane de ani. Știți ce înseamnă asta? Că această specie a precedat și dinozaurii, și mamiferele, și insectele. Rechinii sunt aici de când toate lucrurile în viață de pe Pământ trăiau în ocean.
Asta îi face pe rechini să fie supraviețuitori ai tuturor celor patru mari extincții în masă de pe planetă. Cea în care au dispărut dinozaurii e doar ultima, a patra. Au fost și unele mult mai cumplite. Dar fantasticii rechini au trecut cu bine peste toate.
Doar că, astăzi, populația de rechini s-a redus cu 90%, ceea ce face din ei o specie în pericol de dispariție. Totul s-a întâmplat în ultimii 50-60 de ani. Totul s-a întâmplat din vina noastră.
Da. Suntem pe cale să reușim într-un secol ceea ce 450 de milioane de ani de istorie zbuciumată a Pământului n-au reușit: să ucidem toți rechinii cu nesăbuința, cruzimea și lipsa de respect pentru viață care ne caracterizează.
Și rechinii nu sunt singurii. În acest ritm de distrugere a habitatelor animalelor, de vânare a lor pentru tot felul de lucruri stupide (elefanți pentru fildeș, rechini pentru aripioare, balene pentru ulei etc.) care nu ne folosesc de fapt, și mai ales în acest ritm de poluare a planetei, se estimează că în următoarea sută de ani jumătate dintre speciile de animale vor dispărea. Nu toate la fel de vechi ca rechinii, dar toate la fel de impresionante și de frumoase.
”Așa, și?”, vom spune. Ce să facem noi cu rechinii sau cu celelalte animale care nu ne aduc nici un folos? Ei bine, ne vom convinge curând, poate în timpul vieților noastre chiar, că, de fapt, condamnând aceste animale la moarte este sinonim cu a ne condamna pe noi la moarte. Dar, hei, măcar, cu ultimele suflări, vom putea să ne lăudăm că noi am fost aceia care au reușit ce n-au reușit un asteroid, o inversare a polilor și o otrăvire a întregului ocean planetar cu metan: să-i omorâm pe rechini. Hai, că suntem tari!

Vizualizări: 296

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: