Rechizitoriu finalizat pentru șpaga licitației de transport cărbune

Omul de afaceri Gruia Stoica și avocatul Doru Boștină au fost trimiși ieri în judecată de Direcția Națională Anticorupție printr-un rechizitoriu ce vizează o șpagă de 3 milioane de euro. Banii erau miza aflării ofertei pe care CFR Marfă urma să o facă la o licitație pentru transportul cărbunelui la Complexul Energetic Oltenia, șeful companiei de stat decedând la câteva zile după ce omul de afaceri a fost arestat preventiv.

Direcția Națională Anticorupție a reușit într-un termen record să finalizeze cercetările într-un dosar cu o șpagă apreciată și ea de toată lumea ca fiind un record în materie. Dosarul vizează licitația pe care CE Oltenia a organizat-o pe 29 ianuarie și care nu a mai avut loc până acum, valoarea totală a contractului fiind de 473.068.410 lei, fără T.V.A., ceea ce înseamnă peste o sută de milioane de euro.

Cifrele

„Potrivit fișei de date a achiziției, valoarea estimată a contractului era de 473.068.410 lei, fără TVA (195.079.200 lei pentru S.E. Turceni, 105.414.600 lei pentru SE Craiova II și 172.574.610 lei pentru S.E. Ișalnița). Potrivit aceluiași document, durata contractuală era de 36 de luni, începând cu data de 1 februarie 2014, iar criteriile de atribuire a contractului erau „cel mai mic preț” sau „oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic”. La data de 17 ianuarie 2014, SC CEO SA a transmis invitații de participare la procedura în cauză (organizată conform normelor interne ale autorității contractante) către SNTFM „CFR Marfă”, SC Grup Feroviar Român SA București (GFR) și alte trei societăți comerciale. Termenul de depunere a ofertelor de către societățile comerciale dispuse să ia parte la procedura de licitație era data de 29 ianuarie 2014. CFR Marfă și-a manifestat intenția de a participa la procedura de achiziție a serviciilor de transport feroviar de cărbune pentru cele trei sucursale aparținând SC CEO SA și prin urmare a cerut să i se elibereze documentația de atribuire (fișe de date, caiet de sarcini, model de contract subsecvent, model de acord cadru)”, precizează Direcția Națională Anticorupție.

Intervenția procurorilor

Gruia Stoica, patronul de la GFR, cel care vroia să privatizeze anul trecut CFR Marfă, a încercat în zilele premergătoare licitației să afle prețul cu care urma să fie concurat de compania de stat, iar pentru asta i-a promis avocatului Boștină „trei bețe”, adică 3 milioane de euro. Directorul companiei feroviare de stat, Alexandru Dragoș Drăghici, nu a rezistat presiunilor la care era supus și cu două zile înainte de desfășurarea licitației a fost internat în stare gravă la spital, ulterior el decedând.

În ziua desfășurării licitației, la Târgu Jiu, anchetatorii au intrat în sediul CEO și au ridicat ofertele sigilate ale celor două companii, după care a urmat arestarea lui Gruia Stoica, pe care anchetatorii îl descriu ca având “o mentalitate infracţională manifestată făţiş” şi, de asemenea,  “lipsit de scrupule”. „Intervenția autorităților judiciare în data de 29 ianuarie 2014 a pus capăt demersurilor infracționale și a „stopat” o licitație afectată de activitatea infracțională a celor doi inculpați, care nu mai putea fi derulată, deoarece era incompatibilă condițiilor de concurență reală, loială și care ar fi putut determina prejudicierea unei unități de stat cu suma de 473.068.410 lei, fără TVA”, arată DNA într-un comunicat de presă.

Procesul și procedurile

Dosarul va fi judecat la Curtea de Apel București, iar de aici doar o singură dată poate fi contestată sentința instanței, Înalta Curte de Casație fiind cea care va da un verdict final. Rechizitoriul procurorilor DNA a ajuns la un judecător de cameră de la instanța amintită, acesta având 60 de zile la dispoziție, conform Noului Cod de Procedură Penală, să verifice actele administrate de procurori la dosar. Acesta va decide dacă dosarul este bine întocmit, iar apoi îl va înainta pentru judecată la instanța de fond, fiind puțin probabil ca mersul procesului să fie blocat de eventuale lipsuri procedurale atâta timp cât Gruia Stoica are mandat de arestare preventivă emis în baza probelor de la dosar.

Vizualizări: 140

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: