Reclamele la medicamente şi interesul preşedintelui

Nu ştiu dacă există vreun român care să spună ”Heeei, reclamele astea la medicamente şi farmacii sunt chiar mişto! De-abia aştept să se întrerupă filmul, ca să văd mai multe din astea!”. De fapt, mint. Ştiu. Chiar există. Şi s-ar putea să fie mulţi. Ca şi industria ţigărilor sau cea a alcoolului, cea farmaceutică este un cancer necesar pentru societate. În 2015, companiile farmaceutice au cumpărat 13% din piaţa de publicitate românească. Mai pe şleau, s-au cheltuit (deci încasat) aproape 40 de milioane de euro pe (respectiv din) reclamele idioate la medicamente şi farmacii. Aflate deja la limita supravieţuiri, mai multe posturi TV şi radio ar fi tot mai aproape de sumbrul faliment, odată ce vor fi văduvite de reclamele deja omniprezente la medicamente.

De ce reclamele la medicamente sunt rele, sper că e clar. Odată că în SUA s-a calculat şi medicamentele cu reţetă la care se face reclamă sunt prescrise de 9 ori mai des de către medicii americani decât cele care nu apar la televizor sau radio, deşi conţin aceleaşi substanţe şi aceleaşi concentraţii. Acelaşi studiu a arătat că, în mod repetat şi în majoritatea cazurilor, reclamele respective omit riscurile la care se expune pacientul, exagerează beneficiile produsului şi folosesc comparaţii înşelătoare cu alte medicamente de acelaşi tip. Poate mai important, reclamele respective profită de obicei de doza de ipohondrie existentă în fiecare dintre noi, descriindu-ne simptome pe care putem să credem că le avem şi, pe cale de consecinţă, să avem nevoie de respectivul medicament. Despre faptul că multe dintre ele sunt pur şi simplu ofensatoare, vorbind despre probleme intime, în general, nici nu mai trebuie să amintim.

Pe bună dreptate, aşadar, senatul a votat favorabil, pe la jumătatea lui decembrie 2015, propunerea legislativă a UDMR-istului Alexandru Vegh, care prevede interzicerea reclamelor la farmacii şi medicamente la TV şi radio. După revelion, însă, surpriză. Preşedintele Iohannis nu a promulgat legea, ci a trimis-o spre reexaminare, sugerând că o interzicere totală a acestor reclame ar putea contraveni unor articole din Constituţie. Adevărul bănuiesc că este destul de simplu de ghicit. De fapt, interzicerea totală a reclamelor la medicamente va contraveni doar celor care câştigă bani din asta. Şi aceştia sunt suficient de mulţi încât să fi constituit un grup (nu neapărat de interese, nu neapărat de influenţă) suficient de convingător care să meargă cu jalba-n proţap la preşedinte. Cum o să fie, vom vedea. Important este că, în ciuda rezistenţei mai multor oameni care se obişnuiseră cu răul care lor le face bine, ne civilizăm pe zi ce trece. Forţat, e drept, dar aşa se face.

Vizualizări: 143

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: