Recolta de grâu şi orz din 2010, una dintre cele mai bune

Specialiştii caraloghează recolta de cereale păioase din Gorj, de anul acesta, ca fiind una foarte bună din punct de vedere al calităţii şi al cantităţii. În acest an au fost cultivate aproximativ 16.000 de hectare de păioase, iar în această perioadă vor fi demarate lucrările de recoltare a orzului şi grâului.

În judeţul Gorj sunt circa 100.000 de hectare de teren pretabil activităţilor agricole. Mare parte din acestă suprafaţă a fost cultivată. Din acest total, o suprafaţă de 15.000 de hectare a fost cultivată cu grâu. Din cauza faptului că multe dintre fabricile de bere au fost desfinţate, cantitatea de orz cultivată din acest an este mai mică faţă de anii precedenţii. Reprezentanţii Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Gorj spun că acest an a fost bun pentru culturile de grâu şi orz.

„În proporţie de aproape 90% au fost folosite suprafeţele agricole. Deci o mică parte nu a fost cultivată. Pe de o parte este bine, pentru ca pământul să fie lăsat să mai respire. Se pare că în acest an cultura de grâu şi orz este una foarte bună, firul a crescut înalt şi sănătos pentru că a beneficiat de umiditatea de care avea nevoie. Problema este că oamenii nu dispun de utilaje foarte bune şi în unele cazuri la recoltare este distrus bobul sau nu este recoltată toată cantitatea, boabele rămânând pe spic” a spus Virgil Drăguşin, director  DADR Gorj.

În condiţii optime de tehnologie şi de favorabilitate cât şi de capacitatea de producţie a soiurilor, producţia de boabe variază între 3000 şi 10000 de kg\ha.

Vizualizări: 84

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: