Rectorul Luminița Popescu: UCB este acum o universitate de mijloc

Conducerea Universității „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu agreează ideea realizării unei noi clasificări a universităților. La ultima ierarhizare, UCB a fost catalogată drept universitate de educație, adică la cel mai de jos nivel. Dar asta se întâmpla în urmă cu șase ani. Acum, situația este alta, spune rectorul Luminița Popescu, care crede că UCB are calitățile necesare pentru clasa de clasificare educație și cercetare. Ministrul Educației a anunțat că va fi realizată o nouă clasificare a universităților. O clasă cât mai înaltă va însemna și o finanțare mai mare pentru universitățile care o vor obține.         

Reporter: Ministrul Educației a anunțat că va fi făcută o nouă clasificare a universităților. Ce înseamnă asta pentru UCB?

Luminița Popescu: Clasificarea universităților nu este un lucru rău. Toată lumea dorește, inclusiv universitățile mici. Și noi ne dorim. Numai că dorim ca acele criterii în baza cărora se face clasificarea să fie unele transparente, anunțate înainte, să se știe pentru fiecare categorie de universitate ce standarde trebuie să îndeplinească pentru a se încadra într-o anumită clasă de universități, astfel încât fiecare conducere de universitate să poată să-și facă un plan strategic.

Rep.: În ce clasă de clasificare se află în prezent UCB?

L.P.: Ultima clasificare s-a făcut în 2011, când s-au colectat date pe cercetare, resursă umană, inclusiv referitor la infrastructură. Nu știm cum au fost prelucrate, iar până la urmă clasificarea s-a făcut administrativ, ministrul stabilind că aceste universități sunt de cercetare avansată, acestea sunt de educație și cercetare, iar acestea sunt de educație, Universitatea „Constantin Brâncuși” fiind de educație. Sunt multe universități în categoria educație.

Rep.: Ce ar însemna pentru UCB să intre într-o categorie mai bună? Veți primi o finațare mai mare?

L.P.: Da. Cel mai important efect pe care l-a avut așa numita clasificare Funeriu a fost reducerea finanțărilor cam cu 30%, de aceea s-au resimțit și efectele financiare la universitățile plasate în categoria de educație, și evident că plusul s-a îndreptat către universitățile din celelalte categorii. La momentul actual nu mai este valabilă acea clasificare, pentru că a fost valabilă doar pentru 4 ani. Universitățile nu mai sunt clasificate, nu se mai face acea diferențiere din punct de vedere al alocărilor financiare.

Rep.: Au trecut 6 ani de la ultima evaluare, credeți că UCB a evoluat pentru a putea intra într-o altă categorie?

L.P.: Având în vedere buna evoluție a multor indicatori ai universității, cred că s-ar încadra la educație și cercetare, deci de mijloc. Pentru că avem performanță și în cercetare și în ceea ce privește proiecte, contracte, articole ISIS. Nu o spun gratuit, asta se vede în indicatorii de calitate care au fost mult îmbunătățiți și pe baza cărora am semnat acum un contract instituțional cu o finanțare mult mai bună decât cel de anul trecut. Clasificarea este obligatorie, pentru că este prevăzută în lege. Nu se cunosc încă criteriile în baza cărora se va face clasificarea și asta se dorește a se discuta. 

  

Vizualizări: 546

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: