„Recunoaşte” crima pe care nu a comis-o

Proces încurcat pentru un bărbat din Runcu, ajuns în spatele gratiilor la sfârşitul lunii mai, după ce, anterior, fusese plasat în arest la domiciliu pentru o crimă pe care susţine că nu a comis-o, dar pe care, în faţa instanţei s-a arătat dispus să o recunoască.

Mihăiţă Piţigoi a încercat marţi să pledeze „vinovat” în faţa judecătorului Gheorghe Constantinescu, dar nu a reuşit să îl convingă nici pe reprezentantul Parchetului la proces că lucrurile ar sta chiar aşa. Inculpatul a mers pe varianta recunoaşterii faptelor, aşa cum sunt ele descrise de procurori în rechizitoriu, numai că s-a încurcat în declaraţii.

Faptele pentru care acesta este judecat în prezent au avut loc în luna aprilie, chiar în seara de Înviere. Din ce a povestit Piţigoi la instanţă, un consătean de-al său a intrat peste el în locuinţă, în timp ce dormea noaptea, şi l-a luat la bătaie, cerându-i să oprească muzica. Inculpatul spune că muzica se auzea, de fapt, de la altcineva, dar el, dormind, nu a ştiut cum să se apere de vecinul care îl agresa şi a început să îl zgârie şi să îl lovească. A urmat o altercaţie între el şi Dumitru Logofetescu, după care, povesteşte Piţigoi, i-a mai tras acestuia un şut la spate şi l-a scos pe poartă afară, sperând că astfel scapă de acesta. Bărbatul spune că a revenit în casă şi după câteva minute a mers spre un vecin în vârstă de care avea grijă din când în când şi la care mai dormea.

Aşa l-ar fi găsit pe cel pe care îl lovise întins pe marginea drumului şi cu sânge care îi curgea ba pe gură, ba pe nas, declaraţiile sale fiind contradictorii. El ar fi sărit atunci să încerce să acorde primul ajutor, în acel moment apărând şi localnicii care veneau probabil de la biserică şi care nu le-au prea dat mare importanţă celor doi. Bărbatul lovit a fost transportat ulterior la spital, iar decesul său s-a produs după câteva zile, în faţa instanţei Piţigoi cerând să îi fie explicat şi lui „cum poate să moară cineva dintr-un pumn”, deşi astfel de cazuri s-au tot văzut. El nu a reuşit să spulbere dubiile în legătură cu declaraţiile pe care le-a făcut, iar procurorul de caz a remarcat, de altfel, mai multe contradicţii în vorbele pe care Piţigoi le-a dat la instanţă şi pe parcursul audierilor. Din această cauză, reprezentantul Parchetului a şi cerut ca procesul să îşi urmeze mersul firesc, la următorul termen urmând să fie audiaţi opt martori, în speranţa că lucrurile vor fi mult mai clare.

Piţigoi a ratat însă şansa de a fi judecat pe procedură simplificată, cea care i-ar fi adus o pedeapsă mai mică decât cea pe care o riscă în mod normal. El a plecat din sala de judecată supărat şi pentru că nu a putut primi de la rudele sale o haină mai groasă, cu care să se încălzească pe timpul nopţii. Agenţii care îl escortau i-au explicat că procedurile nu le permit să accepte aşa ceva, inculpatul având posibilitatea să primească bunuri de la rude doar în cadrul programului de vizită de la penitenciar. Piţigoi a menţionat însă că până atunci va trebui să înfrunte temperaturile scăzute din celulă, dovadă că nu degeaba puşcăriilor li se mai spune şi „la răcoare”.

Vizualizări: 1,897

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: